Гражданите с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановяват само след заплащане на всички дължими здравни вноски.

 

Това е заложено в промените на Закона за здравно осигуряване, които влизат утре за обсъждане в Народното събрание.


 

Те предвиждат след като законът влезе в сила, да има 6-месечен гратисен период за възстановяване на здравните права за три месеца или за три години назад.

 

Когато този срок изтече, за възстановяване на здравноосигурителни права ще се дължат вноските от началото на започването на задължителното здравно осигуряване, а не както е според сегашните законови норми - само за три години, заяви Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, цитиран от БНР.

NEWS_MORE_BOX

 

И още - държавата ще поеме здравното осигуряване на социално слабите, които не са в състояние да плащат здравни вноски.

 

Здравното и социалното ведомства са предприели мерки за изработване на механизъм здравно неосигурените лица, които нямат статут на социално слаби и не се осигуряват от държавата.

 

В районната районната служба за социално подпомагане те ще могат да предяват искане за индивидуална социална анкета и ако успеят да докажат, че наистина са социално слаби, държавата ще поеме тяхната осигуровка.

 

Условието е тези хора да са регистрирани в бюрото по труда и да не са отказвали работа.

 

За българите зад граница пък се търси модел, според който, хората които са се осигурявали в чужбина, да бъдат третирани като осигурени и у нас.