Отделението по неонатология на „УМБАЛ - Пловдив“ отбеляза празника на християнския Св. Стилиян - Детепазител, закрилник на пеленачетата и малките деца и покровител на педиатрите.

Д-р Аргирова, началник на отделението, припомни, че то е кръстено на едноименния светец. Екипът на болницата почита деня му всяка година на 26 ноември. 

 


Празникът се отбелязва за здраве на всички новородени бебета. Персоналът на отделението е отдаден на каузата да им помага и да ги лекува, защото те са най-ценното в живота и са бъдещето на нацията.

 

„Въпреки пандемията от лятото насам се забелязва леко нарастване в броя на новородените деца, което много ни радва”, сподели д-р Аргирова. Все повече високообразовани майки раждат трето и дори четвърто дете. Екипът на отделението се надява тази положителна тенденция да се запази. 

 

Д-р Аргирова припомни, че всяка година в България се раждат преждевременно около 6000 бебета. Ежегодно през отделението по неонатология в „УМБАЛ-Пловдив“ преминават средно около 150 бебета, дошли по-рано на бял свят, като най-малкото е момиченце от Пловдив, родено 650 г. 

 

„Около 15% от новородените деца при нас са с различна степен на недоносеност. Процентът тук е по-висок от средния за страната, който е 10-11%, а причината за това са възможностите на неонатологично отделение  за отглеждане на  новородени с екстремно ниско тегло“, заяви д-р Аргирова.

 

Отделението по Неонатология в „УМБАЛ-Пловдив" е оборудвано с модерна съвременна медицинска апаратура. Разполага и със специални “семейни стаи”, където родителите и недоносените им бебета контактуват в комфортна обстановка и изграждат връзка помежду си. По този начин се облекчава стресът за семейството, който настъпва от продължителния престой на детето в болницата. Стабилизират се семейните отношения в този тежък период. Освен това родителите могат да провеждат там консултации с лекуващите специалисти.

 

"Нашият стремеж е да осигурим възможно най-качествените грижи, с които да гарантираме на „малките герои“ пълноценно развитие", посочи д-р Аргирова.

 

​​Свети преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител е роден и живял в периода между 400 и 500 г. в областта Пафлагония, простираща се покрай южния бряг на Черно море в Мала Азия. Приема се за закрилник на бебетата и малките деца и като детепазител се изобразява, държащ в прегръдката си младенец.