Саксонска принцеса с български корени направи дарение на пет български болници.  Принцеса Теофана фон Саксен преоборудва с болнични легла шест отделения на държавната болница в Сливен, а още петдесет и две хидравлични легла и двайсет шкафа са доставени в МБАЛ „Иван Селимински“ от частна болница в Берлин. Дарения на обща стойност 230 хил. евро. получиха и лечебните заведения в Перник, Стара Загора, Тетевен и Велико Търново, предаде Bulgaria ON AIR.


Теофана фон Саксен е с български корени. Дъщеря е на Петър Аладжов, директор на Българска търговска банка и върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. Принцесата се занимава с хуманитарна и благотворителна дейност от 30 години насам. Благодарение на нейните усилия до момента в България са доставени общо 3 хиляди болнични легла, пренесени със седемдесет ТИР-а.
Преди седмица и българския емигрант Шефкет Чападжиев дари 1 млн. долара на болницата в родния си град Мадан. Чападжиев, който от 1964 г. живее в Чикаго и е един от най-известните българи зад Океана пожела средствата да бъдат използвани само за ново медицинско оборудване  в местната болница.


Пред българските медии управителя на МБАЛ „Проф. д-р Константин Чилов” д-р Стефан Хаджиев разказа, че миналото лято Чападжиев бил в родния си град и посетил болницата. „Аз му казах, че повечето от оборудването е на повече от 50 години, точно когато той е заминавал за Америка. Брат му беше болен тогава и той трябваше да го придружи”.От болницата очаквали известния емигрант да им помогне с апаратура втора употреба, но не и с впечатляващата сума. „Това е 1 млн. долара, близо 1млн. 500 хил. лв., което ще ни помогне страшно много и ще си закупим почти всичко необходимо за болницата”, допълни д-р Хаджиев пред bTV. На новозакупената апаратура ще има стикери, че е дарена от Шефкет Чападжиев, а това оказва се не е първото дарение на родопчанина от Мадан.