У нас е необходим интегриран подход за ранна диагностика, лечение и грижи за болните с деменция и техните семейства. Това заявиха днес от гражданско сдружение „Алцхаймер – България”.
 
„Очакваме разработване на Национален план, в който да са предвидени механизми за обучението на кадри, които да поставят навременна и точна диагноза, да назначават лечение за забавяне на болестта. Необходими са квалифицирани  медицински сестри и болногледачи, които да умеят да полагат необходимите специфични грижи за болните. Крайно належащо е да се разработят мерки за подкрепа на семейните (непрофесионални) болногледачи.“, коментира Ирина Илиева – изпълнителен секретар на сдружението.
 
Грижите за болни от деменция се осъществяват чрез съвместната работа между специалистите, семействата и държавата, категорични са лекарите.
 
„Това е предизвикателство, което изисква споделена отговорност и цялостна политика. Не може да се разчита само на неправителствените организации, трябва дългосрочна и последователна подкрепа от държавата. Имаме добри примери за успешни практики, посветени на грижи за дементно болни, но те са отделни случаи, а е необходима цялостна стратегия”, обясни невропсихологът от УМБАЛ „Александровска“, доц. Маргарита Райчева.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Гражданско сдружение „Алцхаймер България” и асоциация „Младежка инициатива за гражданско общество“ представиха партньорския си проект „Диалог на поколенията. За едно ново разбиране на деменцията“. 
 
Те акцентираха върху необходимостта от защита интересите на уязвимите групи, засегнати от дементни заболявания и образователни практики как младите хора да представляват болните си роднини пред различните институции. 
 
„Не бива да се подценява въздействието, което болестта оказва  върху всички, споделящи среда с болен. За подрастващите в такава обстановка липсата на достатъчно знания за същността на деменцията и начините за справяне със ситуацията, може да провокира проблеми в училище, с концентрацията, с взаимоотношенията с приятелите. Осведомяването и образоването като превантивни дейностите в подкрепа на децата са ангажимент на обществото и биха оказали положително влияние върху разбирането на проблема от следващите поколения”, коментира Мира Йоткова, ръководител на проекта.