Безплатни нефрологични прегледи извършват специалисти от София и страната. Те са организирани по повод Световния бъбречен ден, който по традиция се отбелязва всеки втори четвъртък на месец март. 

 

Лекарите от нефрологичния кабинет на УМБАЛ „Св. Анна“ - София ще консултират безплатно пациентите на 7 и 8 март. Желаещите трябва да си запишат предварително час на регистратурата на Диагностично-консултивния център на болницата или на тел. 02 9759319. 


 

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна също се включва кампанията. На 8 март са предвидени безплатни прегледи за жени в Диагностично-консултивния център на "Света Марина". Те ще бъдат от 12.00 до 16.00 ч. в кабинет 323, ет. 3. Пациентките могат да си направят безплатни лабораторни изследвания за креатинин и белтък в урината на жени от 10.00ч.-16.00ч. в стая 204. 

 

Бъбречните увреждания се установяват не само при вече доказана патология на бъбрека. Съпътстващи заболявания като захарен диабет, артериална хипертония, подагра, обезитас, могат да са рисков фактор за отключването им.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Самонаблюдението е път към по-бързото диагностициране. Симптоми като дискомфорт в поясната област, чувство за недоизпразнен пикочен мехур след уриниране, отоци около глезените и клепачите, високо артериално налягане, може да сигнализират за някакъв проблем с бъбреците. Един от основните проблеми е, че в началото пациентите нямат сериозни оплаквания и минава твърде голям период от време преди да разберат за увреждането на бъбреците. По някога това бавене може да доведе до бъбречна недостатъчност. 

 

Глобалната инициатива за Световния бъбречен ден стартира на 9 март 2006 г. Основната цел на събитията е да информират обществото за бъбречните заболявания и усложненията, които  могат да настъпят, ако те не се открият и лекуват навреме.