За четвърта поредна година на 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ. Като такъв той е обявен за пръв път през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина, съобщава здравното министерство. В същия ден, но през 1994 г., в белгийския град Льовен се случва едно от най-значимите събития в историята на спешната помощ. Група медици създават „Клуба Льовен“ и въвеждат специалността „Спешна медицина“ в Европа.

 

България се нарежда сред първите пет страни на стария континент, които през същата година въвеждат специализацията по „Спешна медицина“ като основна специалност за лекари, припомнят от Министерството на здравеопазването.


 

Недостигът на кадри продължава да бъде най-сериозният проблем в системата на спешната помощ и е водещата причина за случаите, в които те стават жертва на агресия от страна на пациенти или техни близки.

 

Това посочват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в своя поздравителен адрес до Центровете за спешна медицинска помощ и спешните болнични отделения по случай професионалния им празник.

 

„Изразяваме надежда, че в тазгодишната кандидатстудентска кампания ще има повече млади хора, които ще пожелаят да учат и да посветят своите сили за развитието на спешната помощ у нас. Защото най-големият проблем в момента в системата на спешната помощ е именно недостигът на медицински кадри. Вярваме, че на държавническо ниво ще бъдат намерени работещи решения за преодоляването на кадровия дефицит, който в последните години стана хроничен. Без съмнение това е ключът и към намаляването на случаите на агресия срещу спешните медицински екипи“, посочват от асоциацията на професионалистите по здравни грижи.

 

Специализацията по „Спешна медицинска помощ“ у нас е въведена през 2015 г. Въпреки усилията за подобряване на сихрона между отделните звена на спешната помощ обаче, тя остава едно от най-натоварените направления в сектор „Здравеопазване“.

 

Системата на спешна медицинска помощ включва лекарите-специалисти по спешна медицина, медицински сестри, парамедици, фелдшери и помощен персонал в организираните спешни структури.

 

Към тях са насочени европейските проекти „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" и „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“.