От години недостигът на общопрактикуващи лекари е проблем, който се задълбочава. Професията се оказва непривлекатрелна за младите хора и изчезва, така както изчезват медицинските сестри, акушерки, патолози, анестезиолози и други специалисти в българското здравеопазване. Огромният проблем, за който алармират експерти е, че общопрактикуващите лекари у нас стават все по-малко и все по-възрастни. 


„Проблем за столицата например е и това, че хората се увеличават с всеки изминал ден. Медицината пък вече е непривлекателна специалност за младите хора в България“, коментира в студиото на „България сутрин“ председателят на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.


Той отбеляза, че един личен лекар трябва да осигурява 24-часова грижа за своите пациенти. В провинцията пък това се постигало изключително трудно. „За да се наспи един общопрактикуващ лекар, той трябва да осигури звено, което да бъде на разположение за пациентите. Когато пък работи по 48 часа седмично, задължително трябва да има почивка след това“, допълни още д-р Миндов.За проблема с дефицита на джипита в страната преди седмица говори и бившият заместник-председател на Българския лекарски съюз и управител на ДКЦ във Варна д-р Галинка Павлова. Пред БНР тя коментира, че проблемът се задълбочава с всяка изминала година. „Един от основните недостатъци на системата ни е, че новозавършил лекар няма право да разкрие практика на джипи. Затова и няма желаещи да учат обща медицина“.


По думите ѝ през 2000 г. в страната ни са работили около 5300 джипита по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а днес техният брой е намалял с около 20% и те са 4200. По данни на Лекарския съюз около 25% от работещите в момента общопрактикуващи лекари са в пенсионна възраст.


„До този дефицит доведе липсата на правилна политика, която да стимулира специалността „Обща медицина“. Има нормативни дефицити, организационни диспропорции, които доведоха до недостатъчност на общопрактикуващи лекари“, допълни Павлова.

 

Още по темата може да проследите във видео материала.