В цялата страна се наблюдава недостиг както на неонатолози, така и на медицински сестри и акушерки. Това съобщи нациолния консултант по неонатология д-р Ралица Георгиева пред БНР по повод тревожната новина, че акушеро-гинекологичното отделение в Ямбол остава без неонатолози и само с двама акушер-гинеколози. „Неонатолозите в по-голямата част на страната са в пенсионна и предпенсионна възраст, но това е само временно и за краткосрочни перспективи решава проблема. Като цяло смятам, че проблемът с недостига на медицински сестри в неонатологията ще се задълбочава още повече в следващите години и вероятно ще имаме закрити неонатологични отделения“, допълни д-р Георгиева.


Преди дни от фондация „Нашите недоносени деца“ призоваха за спешни мерки от страна на институциите заради множество благотворителни кампании през последните години, свързани с набавянето на средства за закупуване на апаратура на отделенията по неонатология.  „В обществото се затвърди мнението, че основен проблем при грижата за преждевременно родените и болно новородени у нас е липсата на кувьози, но същност липсват лекари“, пише в писмото на фондацията.


„Работа на държавата е да работи активно и да създаде адекватни политики, чрез които да генерира повече специалисти, както и да запази тези, които вече са тук, но по някаква причина - поради лошо заплащане или поради лоши условия на труд, просто решават да напуснат България или да потърсят по-добро място за развитие“, коментира и Надя Дренска от „Нашите недоносени деца“ и допълни, че случилото се в Ямбол не е изолиран случай.В своето писмо от фондацията настояват за изработването на Национален план за задържане на здравните специалисти (педиатри, акушерки, акушер-гинеколози, неонатолози, офталмолози, медицински сестри) в България и създаване на достойни условия за труда им не само в София, но и изключително в населените места извън столицата. Крайно наложително, според тях е, осигуряването на необходимите надграждащи обучения, даващи на здравните специалисти увереност за работа с нова за тях апаратура, както и въвеждането на семейно-ориентиран подход на грижа за новородените и техните семейства.