Пълна подкрепа на идеята за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заяви нейният директор д-р Дечо Дечев в студиото на БНТ. Той подчерта, че вижда позитив в предложената реформа от здравния министър Кирил Ананиев, защото много скоро Касата в този вид, в който е в момента, ще спре да съществува.


„Винаги съм бил за демонополизацаята на Здравната каса. Забелязвам, че предложението получи и политическа подкрепа, с което волно или неволно именно политиците признаха, че с направените от тях промени през годините в първоначалния формат на осигурителния модел, днес тя е доведена до вид, в който повече не може да функционира и да взима експертни решения. Дали зад това стояха партийни, корпоративни или лични интереси – не знам, но е факт, че това, което виждате в момента, няма нищо общо с онова, което беше заложено“, каза д-р Дечев.


По думите му първоначалната идея е била Националната каса да бъде обществена институция, а не филиал на някое министерство и чрез нея - някой да решава свои политически или корпоративни интереси. „Тя трябва да се промени, защото в момента е оплетена в бюрократични окови и всичките действия, които трябва да направи един частен фонд, който ще вземе едно решение за три дни, в момента касата го взима за 30 дни“, каза още управителят на НЗОК.В студиото д-р Дечев обяви, че много неща са свършени, но все още има проблеми в системата, които изискват разумни решения. И изрази надеждата, че ако демонополизацията стане факт, Касата ще бъде равнопоставена на частните фондове, както обеща министър Ананиев. Защото от 6,5 млн осигурени лица у нас има около 3-3,5 млн, които живеят на прага на бедността и под него. Т.е един частен осигурител, който влезе в този бизнес, за да печели, за него този контингент ще бъде нежелан.


„Но държавата не може да абдикира тези хора и тя трябва да им подсигури достъп от здравеопазване. В най-скоро време трябва да се предприемат мерки и да се променят текстове от закони, които да облекчат работата на касата, да осигурят достъп на тези хора до здраве, да осигурят съществуване на лечебни заведения, които в момента са изхвърлени тотално от системата - общински болници и някои областни болници“, обясни д-р Дечо Дечев и допълни, че при демонополизация именно общинските и областни болници първи ще пострадат.


Той даде пример с град с родилно отделение, в което за 18 месеца има отчетени 39 раждания - по едно на месец. „Това противоречи на каквито искате правила - каза д-р Дечев. - Защото персоналът, който работи в това отделение, за да поддържа квалификация има определен брой раждания като минимум, които трябва да се провеждат в едно такова отделение. За акушерската помощ е преценено, че те не трябва да са по-малко от 300 на година.


Ако тръгнете да прилагате експертното решение и да прекратите договора за тази дейност в това градче, ще се каже, че в този район беше прекратена дейността, хората остават без помощ, а персоналът без работа. Когато искаме да наложим експертните правила, в които се движи медицината в 21 век, те влизат в противоречие с чисто политическите интереси в този град - да няма напрежение, персоналът да получава високо възнаграждение, а той няма откъде да го получи. Поради простата причина, че ние плащаме за дейност. Не може да се подсигури дейност примерно за град Видин, както спомена министър Ананиев, когато в областта населението е било четири пъти повече отколкото сега“.


Според директора на Касата е илюзия, че и медицинското съсловие ще продължава да работи при такова заплащане и напрежението, което в последните месеци се получи при медицинските сестри, рано или късно ще се прояви и при лекарите. „Има илюзия и в обществото също, че с в пъти по-малко средства можем да получим качеството на държави, които влагат значително по-голям ресурс в този сектор“, завърши експерта.