Призивът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса за „доброволно“ карантиниране е неясен, защото няма нормативно уреден ред за „доброволна“ изолация, по преценка на физическото лице. Това внася допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи, сигнализират в открита позиция от КНСБ.


В коментар по темата от синдиката подчертават, че: „Ситуацията е достатъчно сериозна, за да възприемаме подобни изявления, свързани с „доброволна“ карантина, включително медийното им отразяване, като адекватни. Карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза. Нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена се издава болничен лист, изплаща се и обезщетение.


Разбираемо е, че много граждани и работодатели са притеснени от възможността за разпространение на коронавируса. Поради това, ако е необходимо съществуващите, правно уредени механизми за поставяне под карантина да се адаптират за нуждите на ситуацията, сме на мнение, че Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на вътрешните работи, други държавни институции, ангажирани с решаването на нововъзникналата ситуация, съобразно своите компетентности, трябва да предприемат спешни законодателни или други управленски действия“, е записано в позицията им.КНСБ призовава компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които да се отговори на ситуацията.


В същото време от Кризисния щаб обявиха, че към момента няма данни за заразени от коронавирус у нас и обществените прояви към момента не са забранени. Отменени са само военните мероприятия на закрито по отбелязването на 3 март.


По информация на началника на Военномедицинска академия ген. д-р Венцислав Мутафчийски, цитиран от БТА сто термокамери ще бъдат разположени на всички гранични пунктове в страната. Вече са изработени и брошури за чужденци, влизащи в страната за мерки против разпространението на инфекцията, както и към кого да се обърнат за помощ.