Не са въведени никакви забрани, касаещи противоепидемичните Covid мерки, на предстоящите парламентарни избори. Действащите мерки, включително и в изборния ден, са с препоръчителен характер, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

 

Основните насоки, дадени от Министерството на здравеопазването (МЗ), са за проветряване, спазване на физическа дистанция и дезинфекция. По отношение гласуването на лицата, поставени под карантина и изолация, д-р Меджидиев е категоричен, че решението за това е на Централната избирателна комисия, а отговорност на МЗ са единствено заповедите за въвеждане на противоепидемични мерки.


 

„Що се отнася до образователната система – училища няма да бъдат затваряни, всички противоепидемични мерки в училищата и детските заведения също са препоръчителни и въвеждането им е решение на съответния директор“, допълни здравният министър. Той отново подчерта, че здравната система е подготвена за евентуална по-тежка Covid вълна.

 

Междувременно, към 20 септември 2022 г. новите случаи на лица с Covid-19 са 946 за денонощие. Шейсет и четири от тях са установени с PCR, а 882 – с бързи антигенни тестове. Шейсет и три процента  от новите случаи, доказани през последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал.

 

Направените у нас тестове през последното денонощие са общо 6 925. От тях 670 са PCR, а 6 255 – антигенни. Това показва Националната информационна система.

 

В България към момента са потвърдени общо 1 252 615 случая на коронавирус, от които 9 779 са активни. Общо 1 205 154 са излекуваните лица. 1 313 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.

 

В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 560 пациенти с доказан Covid-19. 32-ма от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 116. От тях 79,31 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.

 

Общият брой на дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, е 4 537 303. От тях 998 са приложени през изминалото денонощие.

 

Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 25 731.