Болки в гърлото, кашлица, хрема, висока температура и обща интоксикация. Това са симптомите на пролетните вируси, които ни атакуват след студените зимни дни и отслабения ни имунитет.


„Започват да циркулират вируси, които са подобни на грипните и са много голяма група. Броят на заболелите е много по-малък, несравними са и по тежест. Това са леко протичащи хреми и кашлици, които минават в рамките на няколко дни“, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Bulgaria ON AIR.


По думите ѝ най-опасен е RS-вирусът, който се среща при децата до 2-годишна възраст. Не е много разпространен, но го има и е трудно е да се каже какъв е рискът от усложнения при конкретното дете.„Данните са типични за този сезон. Броят на заболелите е много по-малък от грипната епидемия - 60-70 заболели на 10 000 човека. Винаги има дихателни инфекции, които ще съществуват до началото на лятото“, посочи още епидемиологът.


По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в периода 18-24 март (седмица № 12) нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) е средно за  страната, като общата заболяемост е 80.31 на 10 000 души (81.10 за предходната седмица).


Сред наблюдаваните общо 381 376  лица от всички възрастови групи през 12-та седмица са регистрирани 3 063 случая на ОРЗ (за предходната седмица 3 093). Отново най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. (353.52), следвана от възрастовата група 5-14 г. (226.74).
В спудиото проф. Кожухарова обърна внимание, че в началото на заболяването хората може сбъркат вирусните инфекции с алергии. Вирусите траят до една седмица, докато пролетната алергия продължава през целия сезон, уточни тя.

 

Puls.bg припомня, че RS-вирусът или респираторният синцитиален вирус се харатеризира с особена активност през зимния период. Този тип болестна нокса често е причина за остър дебютен бронхит или обострена фаза на хроничен бронхит. Среща се предимно при малките деца, чиято имунна система е по-лабилна и позволява атака от всякакви чуждородни агенти. Най-често се среща при деца до 2-годишна възраст, но най-силна активност и способност за поразяване на организма има при децата до шестмесечна възраст.

 

Симптоматичният комплекс обикновено е много заглушен. Децата се влушават през нощта след заразяването. Състоянието може да бъде животозастрашаващо, но за щастие, повечето се възстановяват напълно без допълнителни усложнения от инфекцията с RS-вирус.


Вирусът на респираторната синцитиална инфекция се предава от човек на човек чрез директен контакт. Докато възрастните пациенти и по-порастнали деца развиват симптоми на леко парагрипозно състояние, бебетата и малките деца могат да развият симптоми на тежка респираторна инфекция, което да наложи тяхната хоспитализация.