Даряването на кръвна плазма може да спаси живота на трима тежкоболни от коронавирус и в същото време да повлияе добре на здравето на самия донор.

 

За да популяризира тази благородна кауза, информационна кампания ще разяснява ползите от даряването на плазма, какви са условията човек да стане донор и как протича самата процедура.


 

Зад каузата под надслов "Дари плазма! Спаси трима!" застават Български лекарски съюз (БЛС) и Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма".

 

За съжаление, у нас са все още малко хората, които даряват така важната за лечението на Ковид-19 реконвалесцентна кръвна плазма.

 

Но има и добра новина и тя е, че преборилите болестта у нас се увеличават всеки ден и вече са близо 23 000.

 

Всеки, който е преболедувал, може да помогне на трима души, които имат нужда от преливане на реконвалесцентна плазма, за да се преборят със заболяването.

 

Даряването на плазма е напълно безопасно, дори полезно за донора. От кръвта се отделя само плазмата, а червените кръвни телца се връщат обратно в организма, което прави даряването на плазма значително по-щадящо в сравнение с обикновеното даряване на кръв.

 

Засега кръвна плазма може да се дари единствено в Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) в София, както и във ВМА.

 

Ето защо от сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" ще поема транспорта на хората, които не живеят в София, но искат да дарят плазма. Процедурата продължава около час-час и половина, а донорът получава два дни отпуск.

 

До края на годината се очаква кръвна плазма да може да се дарява и в кръвните центрове в Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

 

Какво е кръвна плазма?

Кръвта се състои от различни части: червени кръвни телца, бели кръвни телца, тромбоцити и  плазма. Плазмата е жълтеникава течност, в която плуват всички кръвни клетки и компоненти. Тя е  55% от обема на кръвта, 90% от нея е вода. Останалите 8-10% са неорганични и органични вещества като белтъци, въглехидрати, мазнини, ензими и др.

 

Какво е реконвалесцентна плазма?

Плазмата на хора, които са се излекували от COVID-19, съдържа антитела, които организмът е произвел специално срещу новия коронавирус SARS-CoV-2. Антителата са протеини, които се произвеждат от имунната система при среща с инфекциозен агент.

 

Защо са важни антителата в плазмата на дарителя?

Антителата се свързват с вируса и го елиминират от организма. Пациентите, които са преболедували COVID-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържат тяхната плазма.

 

На какви условия трябва да отговарят кандидатите за донори?

  • Възраст: между 18 и 65 години;
  • Телесно тегло: над 50 кг;
  • Преболедували и възстановили се от COVID - 19 инфекция;
  • Не сте боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, нямате рисково поведение;
  • Чувствате се здрав/а и не приемате лекарства;
  • Нямате сериозни придружаващи заболявания;
  • Не Ви е преливана кръв и кръвни продукти;
  • В момента се чувствате здрави и състоянието Ви не налага прием на медикаменти.

Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма COVID – 19 следва да отговарят и на общите изисквания за кръводарител.

 

Къде мога да даря реконвалесцентна плазма?

Засега даряването става само в Националния център по трансфузионна хематология (гр. София; ул."Бр. Миладинови" №112) от понеделник до неделя.  Работното време е от 09.00 ч. до преминаване на последния записан за деня дарител. Центърът работи и в събота и неделя, ако има предварително записани желаещи да дарят плазма.

 

За максимално удобство и спестяване на време е необходима предварителна консултация и записване на телефон:

 

0876 752 909 – д-р Стефановски

 

0876 773 201 – д-р Павлов

 

Във ВМА също може да бъде дарена реконвалесцентна плазма за хората, които са прекарали коронавируса там.

 

Как мога да даря плазма, ако не живея в София?

Пътните разходи се поемат от Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма". За тази цел трябва да се свържете със Сдружението на телефон  0898780380 или на имейл covidplasma19@gmail.com.

 

Какво представлява процедурата и каква е нейната продължителност?

Процедурата за даряване на плазма се казва плазмофереза. Преди същинската процедура се взема малко кръв, за да се направят кръвни изследвания и за да се отхвърли наличието на трансмисивни инфекции. След това следва същинската процедура, при която кръвта на донора минава през апарат, в който се отделят клетъчните елементи на кръвта като еритроцити, левкоцити и тромбоцити . Те се връщат на донора, защото се възстановяват бавно. Отделя се само плазмата, която е около 55 % от кръвта и съдържа полезни белтъци, минерални соли,  антитела и др.

 

Общо времето, включващо снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма не отнема повече от час – час и половина. Донорът получава 2 дни отпуск.

 

Колко плазма мога да даря?

До 600 мл, която се разделя на 3 дози. Обикновено се прелива една доза първия ден, след почивка от 24–48 часа се прелива втора доза. Подобрението се усеща веднага от болния, а лекуващият лекар наблюдава подобрение на показателите и клиничната картина.

 

Колко пъти мога да даря плазма за един месец?

По протокол плазма може да се дарява няколко пъти през 7 – 10 дни.

 

Трябва ли да съм закусил, когато отивам да даря плазма?

Желателно е да се нахраните добре. Важно е и след даряването да наблегнете на диета, богата на протеини.

 

Къде да тествам нивото на антителата си?

Това се прави след даряването на плазма в Националния център по трансфузионна хематология. Ако сте боледували преди 5–6 месеца и искате да дарите плазма, може да се направи безплатен тест на нивото (титъра) на COVID-19 антитела в Столичната РЗИ, медицински център FIHealth в Студентски град и МДЛ Цибалаб. Там може да отиде всеки, който иска да дари реконвалесцентна плазма, след предварителна уговорка с нас.

 

Кога настъпва ефектът от преливането на реконвалесцентна плазма?

Ако е правилно приложено, вливането на плазма от преболедувал COVID-19 може да доведе до подобряване на състоянието на болния още в първите 24 часа.