Хората, които не провеждат задължителните профилактични прегледи, ще плащат по-висока здравна вноска или сами ще си поемат лечението.
 
Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на кръгла маса, посветена на правата на пациентите. Той ще внесе това предложение още следващата седмица за разглеждане от консултативния съвет „Партньорство за здраве” към Министерски съвет.
 
По думите му мярката се налага, тъй като пациентът има не само права, но и задължения, а като не се подлага на профилактика, лечението му впоследствие се оскъпява.
 
”Може да ви се струва лошо, може да ви се струва грубо, но това е задължение, което всеки български гражданин има”, заяви Москов.
NEWS_MORE_BOX
 
В момента в закона е предвидена глоба от 50 лв. за тези, които не ходят на профилактичен преглед, но тя не се налага и хората масово пропускат прегледите.
 
Здравният министър обяви още, че се обмисля и промяна в трудовото законодателство, за да има човек право на еднодневен отпуск за посещение при личния лекар.
 
Така ще отпадне оправданието, че работещият няма време да се реди на опашка пред кабинета на личния лекар
.
Според д-р Москов не е нужно да се прави отделен закон за правата и задълженията на пациентите. Той каза, че е по-добре сегашната законодателна рамка да бъде надградена с нови текстове, които да попълнят пропуските.
 
По думите му е достатъчно да се направи цялостен преглед на законовата и подзаконовата база.