Около 7000 деца, над 1000 доброволци, родители и учители от почти 70 населени места у нас ще приготвят здравословна храна рамо до рамо в кампанията „Ден на революцията в храненето“ (17-18 май). Събитието се организира за трети път в страната и тази година мотото е „Не яж боклуци, а зеленчуци“.


„Целта е да привлечем вниманието на децата и техните родители и учители към здравословното хранене. Изготвили сме 10 рецепти за тази кампания - те са със зеленчуци и децата се научават как да ги приготвят и виждат, че могат да хапнат нещо вкусно и полезно. Идеята е тази година да покажем рецепти, които са алтернатива на любимите на децата - дюнери, сандвичи и друга бърза храна“ сподели Наталия Александрова от „Фондация за храната“ пред  Bulgaria ON AIR.


Ключов момент при формирането на добри хранителни навици при децата и тийнейджърите е моментът, в който тръгнат на училище. Там те вече разполагат с джобни пари, имат изобилие от възможности под формата на бързи закуски, сладкиши, газирани напитки и наученото вкъщи бързо се забравя.„В организацията на кампанията тази година участват 1000 доброволци - родители и учители. Ние искаме да научим децата какво им дава храната и как да избират правилните продукти. Родителите дават личен пример на децата. Най-ключовият момент за формирането на хранителни навици е, когато децата тръгнат на училище - между 1 и 4 клас“, потвърди Наталия Александрова.


Puls.bg припомня, че по данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването едно от четири деца в училищна възраст страда от наднормено тегло в ЕС. И България не прави изключение от тази статистика – страната ни е на челни места по наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст, заедно с Гърция, Чехия и Великобритания.


Последното национално проучване на храненето на населението показа, че средно около 30% от момичетата и момчетата в детска възраст са с наднормено тегло и около 13% със затлъстяване. Наблюдава се леко намаление в честотата на затлъстяване сред момичетата, но все още е с висока честота, подчертават от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).

 

Още по темата може да проследите във видео материала.