Не гъбите, а примеси в подправките са причина за отравянето на семейството от София. Това става ясно от думите на директора на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов.
 
„Категорично това не е гъбно отравяне.Всички пациенти са изписани, като мъжът, който беше приет при нас, беше на контролен преглед. Състоянието му е добро”, заяви той пред в. „Труд“.
 
В „Пирогов“ бе настанен най-тежко пострадалият.
 
По думите на проф. Миланов лекарската преценка на екипа на болницата на база клиничната картина е, че не става въпрос за отравяне от гъби, а е много вероятно пациентите да са пострадали от примеси в подправките.
 
Стана ясно още, че установеният токсин атропин в кръвта на заразените е потвърден и от лабораторията на Военномедицинска академия.
NEWS_MORE_BOX
 
Припомняме, че на 15 юни трима души бяха приети в болница със симптоми на отравяне с гъби. 
 
Болните са консумирали заешка яхния с лук и култивирани печурки, които се оказа, че са закупени от голяма верига хипермаркети. Гъбите са били в насипно състояние и разпределени в щайги.
 
Проби от партидата с полските гъби, които бяха спрени от продажба заради съмнения, че са отровни, са изпратени в лаборатория в Германия, уточниха от Агенцията по безопасност на храните. Резултатите се очакват до края на седмицата.
 
Междувременно производителят и вносителят на полските гъби заявиха, че ще искат държавата да компенсира загубите им, ако се окаже, че не гъбите са довели до отравянето на семейство от София.