Фасадата на Националния дворец на културата (НДК) ще бъде осветена в розово – цветът, който символизира битката с рака на гърдата. За трета поредна година това ще се случи вечерта на 1 октомври, с което се дава старт на Световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза.
Осветяването на Националния дворец на културата поставя началото и на традиционната вече профилактична кампания, организирана от Първа САГБАЛ „Света София“, срещу тежкото заболяване. Инициативата е подкрепена от Столична община.


През целия месец октомври в девет болници в София, Пловдив и Стара Загора медицински специалисти също ще провеждат безплатни мамологични прегледи. Лечебните заведения – партньори и графикът с часовете ще станат ясни на 4-ти октомври.


Ракът на гърдата е най-честият рак при жените. Всяка година тази диагноза се поставя при около 3 400 жени в България, а рискът от поява на карцином на млечната жлеза нараства с възрастта - честотата на заболяване нараства при 40-годишните и става все по-чест над 50 годишна възраст.
Световната статистика сочи, че 1 от 8 жени в света ще се разболее от рак на гърдата. Точните причини за това не са известни, но съществуват рискови фактори, които е добре да се знаят:


 

  • Фамилната обремененост - рак на гърдата или яйчник на баба, майка, сестра, особено ако ракът на гърдата е бил на двете гърди или е открит на млада възраст е водещ рисков фактор.
  • При доказан рак на едната гърда нараства риска за развитие на заболяване и на другата гърда.
  • С повишено внимание би трябвало да бъдат и не раждалите жени или тези, при които първата бременност е била много ранна или късна (малко над 18 години или след тридесет години).
  • Риск са още хормоналните проблеми, усложненията при различни заболявания като болест на Хочкин, както и тютюнопушенето, заседналия начин на живот и лошия хранителен режим.

Най-добрата превенция за карцином на млечната жлеза си остават редовните мамологични прегледи, защото при повече от 2/3 от жените с рак на гърдата ранни симптоми и знаци не се откриват.