На 29 февруари в целия свят се отбелязва Деня на хората с редки болести, по повод на който и в България ще се проведат редица инициативи.

 

Целта е да се повиши осведомеността сред обществото за редките заболявания и да се помогне за по-бързото диагностициране и лечение на засегнатите.


 

Инициативата е на Европейския алианс на пациентите с редки болести и стартира през 2008 г.

 

Основното послание на тазгодишната кампания е да се промени разбирането за „рядко заболяване“

 

Въпреки че всяко рядко и сложно състояние може да засегне само малък брой хора, редките заболявания са повече от 8000 вида и засягат около 300 млн. души по целия свят.

 

По този повод на 28 февруари Националният дворец на културата ще грейне в цветовете на редките болести: синьо, виолетово, розово и зелено.

 

В столицата ще се проведе и пресконференция с участие на водещи специалисти в областта на редките болести.

 

Спортен празник ще се организира за хора с хронични заболявания в Националната спортна академия.

 

На 27 и 28 Февруари ще се проведе и онлайн семинар с един от най-старите ресурсни центрове в Европа за подкрепа на хора с редки болести и увреждания.

 

На 28 февруари ще се отслужи молебен за здраве по повод на деня на хората с редки болести в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ракитово, Сандански, Радомир, Враца, Шумен, Бургас, Сливен, Добрич, Кюстендил, Силистра, Плевен, Русе, Велинград,

 

Пловдив ще отбележи международния ден на хората с редки болести чрез снимки с цветни послания с мотото на кампанията. Цветовете символизират хилядите видове редки диагнози в света.  

 

Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив, също ще се включи в инициативата.

 

Ще се раздадат медицински маски с логото на НАХРБ на медицински, общински работници и сподвижници в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ракитово, Сандански, Радомир, Враца, Шумен, Бургас, Сливен, Добрич, Кюстендил, Силистра, Плевен, Русе, Велинград.

 

Градският транспорт в градовете Бургас, Шумен и Враца ще бъде декориран със символите на деня на редките болести.

 

В Плевен като част от национална студентска кампания ще се създадат информационни постове за редките болести под мотото на кампанията.

 

В Хасково е предвиден Флашмоб със студентите от Филиал Хасково на Тракийски университет.

 

В Сандански с подкрепата на Общината ще се поставят тематични къщички за птици в парковата зона на града и в дворовете на социалните домове.