Един от приоритетите на Националния противораков план е да се предложат адекватни мерки за превенция и скрининг. 

 

Това стана ясно по време на Националната конференция по онкология на тема: „Карцином на бял дроб. Малигнен меланом”, организирана от Българското онкологично научно дружество (БОНД).


 

По данни на Световната здравна организация от 2020 г. ракът на белия дроб е сред петте най-често срещани видове рак в България както сред мъжете, така и сред жените. 

 

Новодиагностицираните случаи на рак на белия дроб в България за същата година са били 4 300 или 5.6% от новодиагностицираните в Европа. Смъртните случаи са били 3 609.

 

Разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високото в Европейския съюз и с близо 7% над средното за ЕС. Данните са от доклад на Европейската комисия относно здравния профил в България от 2017 г.

 

Двайсет и осем процента от възрастното население, включително повече от един на всеки трима мъже, са ежедневни пушачи. 

 

Равнището на тютюнопушене при младежите е също толкова високо, нареждайки България на второ място в Европейския съюз (ЕС) при 15-годишните момчета и на първо място при 15-годишните момичета, от които 30% са редовни пушачи.

 

Една трета от смъртните случаи вследствие на онкологични заболявания в световен мащаб се дължат на тютюнопушене, висок индекс на телесна маса, прекомерна консумация на алкохол, неподходящ хранителен режим и липса на физическа активност.

 

„Малко хора си дават сметка, че около 40% от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени чрез мерки за превенция и ранно откриване. 

 

Това е и една от основните цели, залегнали в Европейския план за борба с рака, която ще се опитаме да репликираме и надявам се реализираме успешно на територията на България като част от Националния противораков план“, сподели проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.

 

Инициативата на БОНД по изготвяне на Национален противораков план и информиране на обществото, съвместно с Националния онкологичен алианс, е придружена от комуникационна кампания под надслов „Заедно срещу рака“. 

 

Нейната цел е да популяризира и разясни значението и етапите по създаването на Национален противораков план в страната, базиран на европейския модел. Официален партньор на кампанията е Министерство на здравеопазването.