Докато не бъде избрано ново правителство, Националният оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса ще продължи да действа, въпреки че бе разпуснат от министър председателя в края на миналата седмица.

 

Това посочи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на днешния брифинг на здравните власти.


 

НОЩ бе създаден през февруари 2020 г. като консултативен орган към премиера и ще продължи да работи в сегашния си състав до края избирането на нов.

 

По думите на здравния министър България излиза от третата вълна на Ковид-19, но, за да се запази тази тенденция, е важно спазването на противоепидемичните мерки.

 

Второто ключово условие е да се разшири обхватът на ваксинираното население. Според проф. Ангелов темпът на ваксинация може да достигне 50 000 дози на ден през май.

 

Ваксинационният щаб ще заседава днес, за да вземе решение относно допускането на ковид ваксината на Johnson and Johnson, която временно бе спряна заради разследване на докладвани случаи на тромбоза след нейното поставяне.

 

Ще се обсъди и ваксинацията на хората над 65 години и тези с хронични заболявания от личните лекари, възможността за ново отваряне на „зелени коридори” и стартирането на петата фаза от ваксинацията.

 

Според проф. Ангелов ограничителните мерки ще трябва да се спазват поне до края на юни, когато най-рано може да се постигне колективен имунитет от 60% ваксинирани.

 

14-дневната заболяемост у нас е 462 заразени на 100 000 души, което ни нарежда на 14 място сред страните от Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП) и на 5 място на Балканите.

 

Кипър и Швеция са двете европейски страни с най-висока заболяемост към момента, по думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

14-дневната смъртност е 23 на 100 000 население. По този показател сме втори в ЕС и ЕИП, след Унгария, и трети на Балканите, след Босна и Северна Македония.

 

Най-добра е епидемичната обстановка в Разград и Видин, където заболяемостта е под 300 на 100 000 души. Най-висока е тя във Варна, Русе и София, където новите случаи на Ковид-19 са над 600 на 100 000 население.

 

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че на двуседмична база заболяемостта е спаднала с 40% и към днешна дата тя е 407 на 100 000. Спад се отчита и при смъртните случаи с Ковид-19, макар и по-слаб. Починалите с Ковид-19 на 100 000 са 22,6, а спадът е от 5% на двуседмична база.

 

Той обаче подчерта, че задържането в интензивни клиники е тревожно, а пациентите в болница не са намалели значително - от близо 10 000 преди две седмици до около 8500 към днешна дата.

 

Той предупреди, че болниците са пълни и при неспазване на ограничителните мерки по време на предстоящите празници може да се стигне до опасен скок в заболяемостта.

 

По думите на проф. Мутафчийски ползите от ваксинацията си проличават ясно в Израел и Великобритания, където смъртните случаи са значително по-малко след големия брой ваксинирани.

 

Здравният министър заяви, че не може да коментира цената на ваксината на Pfizer във връзка с информации в медиите за нейното повишаване, защото договорите на ЕС с производителите на ваксини са конфиденциални.

 

Той допълни, че българският вариант на коронавируса, за който стана дума по време на предишния брифинг, се повлиява от ваксините и не създава опасност към момента.