Националната мрежа за децата (НМД) внесе меморандума от 2021 г., касаещ ефективната превенция на заболяванията, предизвикани от човешки папиломавирус (HPV) у нас, за разглеждане в Министерството на здравеопазването. Мрежата настоява за предприемане на незабавни действия за елиминиране на HPV.

 

Това се случи на специална среща, в която участие взеха здравни експерти, като съветника на Столичната община по здравните въпроси проф. д-р Тодор Кантарджиев. Участва и изпълнителният директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве д-р Радосвета Стаменкова.


 

Основната тема на дискусията бе „Защо сме на едно от последните места в Европа по ваксинационно покритие срещу HPV с едва 3%?“

 

Специалистите в дискусията бяха единодушни, че фалшивите новини и разпространението на невярна информация от недостоверни източници са едни от факторите, лежащи в основата на проблема с ниското ваксинационно покритие у нас. 

 

Заместник-председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване д-р Александър Симидчиев бе категоричен, че “проблемът с HPV не е финансов, а информационен”.

 

Въвеждането на скринингови програми и предоставянето на навременна и точна информация относно ваксината срещу човешки папилома вирус са ключът към елиминиране на HPV-свързаните заболявания.

 

В събитието се включиха още д-р Десислава Бялкова от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, председателят на Българския фармацевтичен съюз - Велина Григорова, и епидемиологът д-р Христиана Бацелова

 

Данни за вируса и за тревожната статистика у нас на фона на Европа представиха проф. д-р Иван Костов, който е изпълнителен директор на СБАЛАГ "Майчин дом". Присъства и доц. д-р Илия Карагьозов - началник на отделението по оперативна гинекология и онкология към МБАЛ „Вита“.

 

Организаторите съобщават, че на събитието са били поканени и заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев

 

Основната идея бе родителите от Национална мрежа за децата да поставят важни въпроси, касаещи меморандума. 

 

В крайна сметка представителите на Министерството на здравеопазването не се присъединиха към събитието поради спешни служебни ангажименти.

 

По данни на Европейската комисия при жените на възраст 15-44 години в Европейския съюз ракът на шийката на матката е на второ място по разпространение след рака на гърдата. Сам по себе си той се причинява от някои щамове на човешкия папиломавирус. Според различни изследвания в 90 % от случаите на рак на шийката на матката е откриван HPV.

 

След като научният комитет на Европейската агенция по лекарствата даде одобрението си, ЕС разреши продажбата на три ваксини срещу човешки папиломавирус (HPV), които предотвратяват инфектирането.