Националната класация „Най-добрите болници“ на Investor Media Group и Българска болнична асоциация, бе отличена като най-добър корпоративно-социален проект. Призът беше връчен на годишните награди „Мистър и Мисис Икономика“ и е значително признание за мащаба и полезността на инициативата.


Проектът „Най-добрите болници“ се организира за първи път през пролетта на 2019 г. и отличи лечебните заведения в отделните райони на страната, в които пациентите могат да получат най-добри медицински услуги. 


Първият по рода си рейтингът „Най-добрите болници“ класира най-добре представящите се лечебни заведения в България, след проведено национално допитване сред пациенти, общопрактикуващи лекари и мениджъри на болници. Изследването оцени лечебните заведения по редица критерии - технология, специализация, персонал и качество на услугите. Проучването е оценка на здравните услуги в болничния сектор, а общият брой участници – 2185, го прави представително за страната и откроява важни тенденции за структуроопределящите болнични заведения. Обобщените резултати от рейтинга показаха, че основните причини за хоспитализации при жените са гинекологичните проблеми, а при мъжете – хирургичните интервенции. Водещият критерий при избор на болница, според общопрактикуващите лекари, е опитът на специалистите. Чак след това по важност за пациентите са използваните процедури и методи, болничната апаратура и базата на клиниките.


Най-тревожен е фактът, че нивото на иновации в болниците в България остава на много ниско ниво. Едва 1/7 или 15% от лечебните заведения в страната използват иновативни процедури и отговарят на най-високите стандарти.


Целта на националната класация на Investor Media Group и Българска болнична асоциация е да създаде обективна методология и унифициране на стандартите, по които се оценява здравният сектор в България. В рамките на проучването бяха определени и най-важните критерии за развитие на лечебните заведения в страната и като цяло на сектор „Здравеопазване“. През 2020 година предстои и второ издание на класацията.