Днес се открива изложбата „Цветя за медиците“ в Националната галерия. Тя представя избрани творби от фондовете на галерията, обединени тематично чрез цветята с тяхното многообразие и хармония.


„Едва ли има по-подходящо време от настоящия драматичен момент на борба с коронавируса, за да покажем обаянието, изяществото, вълшебството, омайността и великолепието на света“, споделят от галерията.


Културните институции бяха сред първите, които споделиха тежестите на неочакваната карантина. Експозиционните зали бяха затворени, концерти, спектакли и прожекции бяха отменени. Музейните работници обаче продължиха да работят, като създадоха виртуални обиколки за своята публика.Постепенното завръщане към нормалния живот Националната галерия прави чрез творбите на Захари Зограф, Владимир Димитров – Майстора (на снимката), Олга Визингер-Флориан , Иван Милев, Данте Ричи, Сирак Скитник, Дечко Узунов, Никола Танев, Вера Недкова, Порфирий Н. Крилов , Мара Йосифова, Йордан Кацамунски и др. С една изложба, подготвена с чувство за голяма благодарност към българските медици.


„Експозиция е посветена на медицинските работници и на хората от първата линия в преодоляване на опасността. Мнозина от тях трябваше да се изолират от семействата си, за да бъдат до пациентите, без да мислят за огромния риск и за собственото си здраве. Това е еквивалент на влизане в сражение без броня – денонощно, в упорити опити да се разработи ваксина срещу вируса и да се изпробват лекарства, които биха могли да помогнат за лечение на инфекцията. Медиците правят огромни жертви, за да ни запазят от опасността и именно тяхната човечност ги превръща в истински герои“, пишат в поканата си организатовите на събитието на Националната галерия.


Входът за събитието е свободен за всички медици, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.