Националната аптечна карта трябва да коригира струпването на аптеки в големите градове, смята председателя на Българския фармацевтичен съюз на проф. Асена Стоименова. Тя коментира вчерашното решение на на парламентарната здравна комисия за създаването на Национална аптечна карта. Това трябва да се случи при гласуването на измененията и допълненията на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на второ четене. Картата ще определя потребностите на населението на териториален принцип.


„Най-важното до което трябва да доведе Националната аптечна карта е как ще се използват данните в нея занапред. Информацията къде има аптеки я има и сега, въпросът е тази информация да се прецизира. Това ще е единият полезен ефект от създаването на Национална аптечна карта на регионален принцип. Така във всеки един момент можем да установим къде има аптеки“, обясни в интервю за БНР проф. Стоименова.


Според нея недостиг на фармацевти няма, проблемът е в големия брой на аптеките в България. Оказва се, че страната ни е втората или третата държава в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението, но аптеките са разпределени неравномерни. „У нас няма критерии колко пациенти да обслужва една аптека, нито какво да е разстоянието между аптеките. Това би следвало да се случи с Националната аптечна карта. Това е смисълът - да направи картографиране на аптеките, но не само къде са, но и кои от тях са действащи. Сега, с Националната аптечна карта ще се види кои аптеки действат, и кои са само на хартия и вече са затворени“, категорична е проф. Стоименова. По думите й най-важното, което трябва да постигне Националната аптечна карта, е да се коригират недостатъците от сегашното законодателство. „Струпването на аптеки в големите градове се получава, защото отпускането на лекарства, фармацевтичните консултации и изобщо благородната мисия на фармацевта, така както се реализира в другите държави, у нас по ред причини са снижени до нивото на търговия“, изтъкна още тя.

 
Проф. Стоименова даде пример, че законът не забранява публично-частните партньорства, но общините, в които няма аптеки, не правят предложениия за такова партньорство с Българския фармацевтичен съюз например. „Да кажат от общината, че са готови да инвестират в тази дейност, така че някой фармацевт да бъде подкрепен и да се отвори аптека в съответното населено място“, коментира още проф. Стоименова.