Липсата на добра организация и предварително планиране са главен източник на напрежение в здравната система, а привличането и задържането на медицински кадри става все по-належащо.

 

Около тази позиция се обединиха здравни експерти и икономисти, които взеха участие в онлайн дебата „Управление на здравеопазването по време на пандемия“, организиран от Investor.bg.


 

Здравният дебат  е част от проекта „Най-добрите болници“, а модератор на разговора бе Румяна Тасева, главен редактор на здравния портал Puls.bg.

 

Според председателя на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова пътят за стабилизиране на здравната система у нас минава през изготвяне на национална стратегия за обезпечаване с медицински кадри.

 

Пандемията подчерта още по-ясно сериозността на проблема с недостига на кадри в сферата на здравеопазването през последните месеци. Според адв. Димитрова изготвянето на стратегия за привличане и задържане на медицински кадри е от първостепенна важност.

 

Тя коментира, че проблемът ще се задълбочи заради напредналата възраст, в която са немалка част от лекарите, особено в по-отдалечените региони. По думите ѝ, в някои общини се прилагат мерки за привличане на млади кадри, като предоставяне на безплатно общинско жилище. Това обаче не е достатъчно, за да реши проблема с недостига и неравномерното им разпределение.

 

За да могат медиците да изпълняват своите задължения, трябва да има условия за това, коментира Енчо Симеонов, старши адвокат в „Димитров, Петров и Ко.“. Според него липсва ясен предварителен план за справяне с Ковид кризата, който постепенно да се разгръща. Вместо това грешките се поправят в движение и се трупа напрежение в системата, посочи той.

 

Според него добрата организация е част от спасителния план за здравната система, защото така има яснота какво следва. Последните редакции в Закона за здравето, макар и необосновани, няма да доведат до сътресения и отказ отстрана на болници да приемат пациенти, които имат нужда от грижа, коментира адв. Симеонов. От правна гледна точка лечението на българските граждани е гарантирано от Конституцията и останалите текстове в Закона за здравето.

 

Според здравния икономист Аркади Шарков стимулите за привличането на млади лекари трябва да бъдат не само финансови. За целта са важни и достатъчно добрата болнична инфраструктура, продължаващото обучение и осъвременяването на ръководствата за медицински практики.

 

В известна степен здравното образование у нас е архаично в сравнение с модерните тенденции в западните страни, посочи още той. Младите лекари специализират в чужбина, където имат по-голяма възможност да упражняват съвременни аспекти на своята професия. Сред страните от ЕС той посочи Германия като най-успешна по отношение на здравните и икономически мерки за справяне с пандемията.

 

Изходът от здравната криза е да се подхожда към здравеопазването като към инвестиция, която носи стопански ползи, вместо да се гледа на него като на разход. С подходящите реформи, средствата, вложени в здравеопазване, могат да се утроят само за 20 години, допълни той.


Според Петко Панов, зам.-директор по икономическите дейноста на УСБАЛАГ „Майчин дом“, криза с кадрите категорично има, а основната причина за това е липсата на държавни субсидии. По думите му много болници не получават средства от здравното министерство за кадри, които работят с пациенти с Ковид-19.

 

„Българските лекари и сестри са свикнали да работят в крайно тежки условия и ще се справят с цената на собстветни жертви“, коментира доц. д-р Цветелина Спиридонова, мениджър на МБАЛ „Хигия“ – Пазарджик.

 

По думите ѝ болниците спазват стриктно противоепидемичните мерки и Ковид кризата не бива да кара хората да отлагат грижите за своето здраве, защото хиляди лекари, положили клетва, са на работните си места.

 

„Настоящата Ковид-криза показа значимостта на това колко е важно в системата на здравеопазването да се гарантира устойчивост и да има надеждно планиране, което да осигури функционирането на тази система. Надявам се това да е добър урок за всички нас и да осигури развитието на тази система, за да не се изправяме отново пред непланирани мерки и непреодолими кризисни ситуации“, обобщи адв. Енчо Симеонов.

 

„Българските лекари и сестри не искат да бъдат отличници, искат да се справят с пандемията и всеки гражданин да получи необходимото лечение. Искаме ясни послания и стратегия, за да завърши всичко добре!“, призова в обобщителните си думи доц. д-р Спиридонова.

 

Цялата дискусия можете да проследите ТУК