Идентифициране на реалните проблеми в областта на репродуктивното здраве, обхващане на промоцията и профилактиката, диагностиката и лечението, с оглед на комплексното решаване на здравно-демографските проблеми на нацията – това са част от въпросите, които обсъди днес в Министерството на здравеопазването работна група по разработването на Национална програма по репродуктивно здраве, създадена със заповед на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев.

В нея участват водещи специалисти в областта на акушерството и гинекологията – проф. Богдан Налбански, проф. Григор Горчев, доц. Милко Сираков, експерти от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве – д-р Явор Владимиров и д-р Георги Николов, представители на неправителствени организации – Анна Зашева от Сдружение „Зачатие” и Радина Велчева от фондация „Искам бебе”, както и специалисти от Министерството на здравеопазването.

За осъществяването на програмата ще се създаде център „Фонд за асистирана репродукция”, за дейността на който правителството осигури средства в края на 2008 г. в размер на 10 млн. лв.

За повече информация mh.government.bg