Традиционната Национална конференция по минимално инвазивна гинекологична хирургия ще се проведе за първи път в Стара Загора. Неин домакин ще бъде болница „Тракия“, в която за последните 6 години са извършени близо 2000 гинекологични операции чрез лапароскопски метод по миниинвазивен път.

 

На практика 90% от гинекологичните операции в болницата са извършени „безкръвно“, посочва д-р Стефан Бузалов, председател на Организационния комитет на тазгодишната конференция.Събитието се организира от Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия и ще се проведе от 1 до 3 октомври 2015 г. в Парк-Хотел „Стара Загора“. Програмата на конгреса е съставена от лекции на гости от страната и чужбина - сесии за презентации на кратки съобщения, видео сесии и хирургия на живо.

 

Очаква се в лекарския форум да се включат близо 300 лекари от цялата страна и чужбина, работещи в областта на гинекологичната хирургия.

 

Специален онлайн гост ще бъде проф. д-р Стефано Бетоки от Италия, един от водещите хирурзи в областта на хистероскопията. Той ще направи демонстративна операция в гинекологичната си клиника в италианския град Бари, която ще бъде наблюдавана в реално време чрез телемост от гостите на конференцията.

NEWS_MORE_BOX

 

Чрез телемост ще бъдат наблюдавани и няколко минимално инвазивни операции от хирургията на Болница „Тракия“, които ще бъдат извършени от д-р Стефан Бузалов, д-р Пламен Янев, д-р Георги Николов и проф. Славчо Томов.


В България вече работят няколко центъра по миниинвазивна хирургия, които се развиват добре, освен старозагорския в Болница „Тракия“ – в Пловдив, във Варна, в София, в Тутракан и други, а това е добре за българските пациенти и развитието на българската медицина и здравеопазване, коментират специалистите.

 

Днес чрез лапароскопски метод по миниинвазивен хирургичен път се оперира почти цялата доброкачествена патология в гинекологията. Методът среща ограничения единствено при тумори с твърде голям обем.

 

По миниинвазивен път могат да бъдат лекувани оперативно и някои злокачествени заболявания, като рак на шийката на матката и рак на лигавицата на матката, ако заболяването е в първи стадий на развитие. Предимствата са кратък болничен престой – до 1-2 дни, бързо възстановяване на пациента, намалена следоперативна болка, намален процент на срастванията, които се получават при отворените оперативни интервенции, малки оперативни белези, по-прецизен поглед при работа върху оперативното поле.