Извънредно сформирана оперативна междуведомствена работна група ще има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас. По заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“.


На брифинг в здравното министерство главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че оценката на Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е, че бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно. Заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните-членки мерки, са определени като адекватни.


„Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас, е създадена необходимата организация, за да бъдем в готовност – няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за лице, носител на коронавирус 2019-nCoV“, заяви и директорът на Столичната Регионална здравна инспекция (РЗИ) д-р Данчо Пенчев.В момента на летище София се осъществява засилен контрол, включително с термометриране чрез инфрачервени термокамери, като особено внимание се обръща на пътниците, пристигащи от Москва, Истанбул и Лондон – градовете, в които има прекачване на пътуващи от Китай.

 

По отношение на българския ансамбъл от Петрич, пристигнал по-рано днес от Пекин, доц. д-р Кунчев обясни, че са предприети необходимите противоепидемични мерки. Дадени са указания на личните им лекари, които в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла могат да се обръщат при оплаквания.


Информация за разпространението на коронавируса 2019-nCoV и за мерките, които здравните власти предприемат в световен мащаб, страната ни получава от Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм, Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия в Люксембург и Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта.


За грипната обстановка в България доц. д-р Кунчев съобщи, че в момента на територията на 1/3 от страната има констатирана повишена заболяемост – над 227 души на 10 000 население, което е причината за обявяване на грипна епидемия.


Резултатите от вирусологичните изследвания на взетите от пациентите проби показват, че преобладава щамът H3N2 - той засяга предимно деца от 5 до 14-годишна възраст, като следват групата на децата до 5-годишна възраст и младежите. „Тази година се наблюдава по-ниска заболяемост сред активно трудещите се и възрастовата група над 65 години. Последното се дължи както на факта, че при възрастните е налице известен имунитет към въпросния щам, така и на повишения тази година интерес към противогрипната ваксина“, посочи д-р Кунчев.

 

Препоръки на Министерство на здравеопазването към хората, пътуващи до Китай и пристигащи от Китай.