Настъпи пикът на чревните инфекции, наричани летен грип, алармира вестник „24 часа”.

 

Летният грип започва със силна отпадналост, болният не може да стане от леглото. Температурата е над 38 градуса. Обичайно в началото има повръщане, защото вирусът навлиза чрез храна или напитка през стомаха и червата. След 2 дни идва ред на диарията.Възпалява се лигавицата на червата, започва диария и за 24 часа всички бактерии и вируси са измити от организма. Затова при по-късно потърсилите лекарска помощ не може да се изолира причинител, обясниха вирусолози.


"Това лято има по-тежка интоксикация - хората се чувстват по-отпаднали, по-болни. Изолирани са причинители на дезинтерия, както и ротавируси", обяснява Камен Плочев, директор на Инфекциозната клиника на ВМА.

 

Лечението включва прием на много течности, по малко и на често, диета и лекарства против диария. В такъв случай инфекцията преминава за 4-5 дни. Запуснатите случаи, особено при деца и стари хора, могат да наложат лечение в болница.


Детските отделения в Инфекциозна болница разполагат с над 50 легла и са пълни, допълва шефът на детското интензивно доц. Атанас Мангъров.