Тази седмица мнозинството в парламента отказа да включи в дневния си ред разглеждането на законопроекта за инкриминиране на нападенията над медици, одобрен от здравната комисия, министрите на здравеопазването и на правосъдието. 

 
По този повод Националната асоциация на работещите в Спешна медицинска помощ изпрати декларация до отговорните институции, в която настоява до края на тази календарна година законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс да бъде допуснат до обсъждане на първо четене. Документът е подкрепен и от Българския лекарски съюз. 
 
Според авторите на декларацията отхвърляването на разглеждането на законопроекта от Народното събрание е дискриминация спрямо медиците и екипите на спешна помощ в България.
 
Промяната в Наказателния кодекс, касаеща инкриминирането на посегателства спрямо медици при изпълнение на служебните им задължения, бе предложена от депутатката от ГЕРБ Станка Шайлекова през ноември 2011 г. След разгорещен дебат обаче текстът не мина – 60 депутати го подкрепиха, 44 бяха против. 
 
Според справка на Асоциацията на работещите в Спешна помощ, в рамките на година има 7 сериозни прояви на агресия спрямо екипи на спешна помощ, 5 нападения над екипи на СПО, едно нападение над лекар в специализиран кабинет и 2 нападения над дежурни лекари в болнични заведения.