С иновативна двучасова операция - с диоден медицински лазер, водещи акушер-гинеколози отстраниха 19 миоми на пациентка. Екипът на МБАЛ „Надежда“ д-р Георги Стаменов и д-р Ваня Атанасова стоят зад хирургичната интервенция, която е изключително прецизна и точна, много по-бърза, по-щадяща и съответно по-безопасна за жената. А това е от съществено значение за пациента, който има по-кратък престой под анестезия, минимално нараняване на тъканите и намалена кръвозагуба, което осигурява бързо възстановяване.


Специалистите работят от две години по иновативния метод – лапароскопия с диоден лазер.


Пациентката на д-р Стаменов и д-р Атанасова е 39-годишната жена, която живее и работи в Германия. Там ѝ поставят диагнозата, като казват, че има 24 миоми и единствената възможност за лечение е отстраняване на матката.  Тя отказва, защото желае да има и второ дете. Връщайки се у нас, изследванията в МБАЛ „Надежда“  показват, че миомите са 19, а не 24. На 30 април д-р Стаменов и д-р Атанасова отстраняват всичките 19 от матката на жената за 2 часа, като от началото до края работят лапароскопски с диоден лазер. На следващия ден пациентката се чувства отлично и вече се движи активно. Започва и внимателно следоперативното проследяване на състоянието ѝ, а акушер-гинеколозите са оптимисти, че мечтаната втора бременност за нея може да се случи. Използването на диоден лазер в лапароскопската миомектомия (отстраняване на миома), бе представено от д-р Стаменов по време на втория международен уебинар по минимално инвазивна гинекологична хирургия, по покана на председателя на Световния конгрес по хистероскопия. В своята лекция д-р Стаменов показа две паралелни лапароскопии – класическия метод с електричество и иновативния метод с диоден лазер. 


Миомата представлява доброкачествено туморно образувание при жените, което е хормонално зависимо. Статистическите данни в световен мащаб сочат, че всяка втора или трета жена страда от това заболяване, като в част от случаите може да бъде безсимптомно. То обичайно води до репродуктивни затруднения и високи нива на стрес при жените.