Български и европейски хирурзи се събраха във Военномедицинска академия за новите курсове по чернодробно-панкреатична хирургия. Тази година те са посветени на рак на панкреаса и мултидисциплинарния подход при лечението му.
 
Освен лекции, по време на курса бяха осъществени демонстрации на живо от операционните на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, както и от залите за инвазивна гастроентерология.

 

„Ракът на панкреаса вече е сред социалнозначимите заболявания, тъй като броят на пациентите се увеличава. Всяка година в България се регистрират около 1 000 души с рак на панкреаса, но за жалост много малко от тях достигат до оперативно лечение”, коментира проф. Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА и директор на курса. Той изтъкна, че благодарение на мултидисциплинарния подход този процент се увеличава и затова е нужно надграждане на знанията в тази област.


 

„Не мога да скрия задоволството си, че ВМА за шести път е домакин на такова престижно събитие, като следдипломен курс и то на високотехнологична, изключително тежка тема като панкреатичния карцином”, каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски, временно изпълняващ длъжността началник на ВМА, който приветства участниците.

 

NEWS_MORE_BOX

 

„На един от първите курсове преди 10 години ставаше въпрос за конвенционална хирургия при панкреатичния карцином. Сега вече говорим за изключително иновативна и високотехнологична оперативна техника. Радвам се, че в залата има толкова млади хора, които ще могат да черпят познания директно от извора”, заяви още проф. Мутафчийски.

 

„За нас ВМА винаги ще си остане важен елемент от отбранителната система, важен орган на здравната ни система и е един от флагманите в развитието на медицинската наука. Бихме желали и другите ни военнообразователни институции да бъдат на такова ниво. Искам да се обърна към курсистите - в армията е много важно да сте на правилното място в правилното време. Мисля, че вие сте на правилното място и в правилното време, което ще ви помогне да повишите квалификацията си”, коментира зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.