Кардиохирургът проф. д-р Александър Чирков почина на 82-годишна възраст на 24-ти ноември, когато основаната от него кардиологична болница "Св. Екатерина" отбелязва патронния си празник.

 

Проф. д-р Чирков извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 гoдина и се смята за баща на съвременната сърдечносъдова медицина у нас.


 

„С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Изключителен лекар, човек и деец ни напусна. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори“, изказаха своите съболезнования от ръководството на Българския лекарски съюз.

 

Проф. д-р Чирков е починал в хотел във Варна след като е вдигнал висока температура през нощта, а усилията на лекарите да спасят живота му не дават резултат.

 

Негови близки уточняват, че не е починал от коронавирус и е бил активен до последно. Имал е планове да създаде своя клиника във Варна.

 

Проф. д-р Александър Чирков е роден в гр. Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Медицинския университет в София през 1962 г., след което заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер.

 

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването.

 

Дълги години е директор на УМБАЛ "Св. Екатерина“, която е създадена през 1985 г. като национален център по сърдечносъдови заболявания, ръководен от самия него.

 

Проф. д-р Чирков е президент на асоциацията на водещите лекари в България (1993), почетен член на Съсловното сдружение на съдовите хирурзи в България (2003), Учредител на Асоциацията на университетските болници в Република България (2003), Учредител на Българската асоциация по белодробна и сърдечносъдова хирургия (2003), председател и учредител на Националния кардиологичен клуб (2001-2005).

 

От 2014 година досега е главен консултант по кардиохирургия към Аджибадем Сити Клиник.

 

Проф. д-р Чирков печели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции, трансплантации.

 

Поклон пред светлото му дело!