Скандалните разкрития на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев за приемането на закон с лобистки текстове за облагодетелстване на частните болници у нас и критики за липсата на реални реформи, осъществени от екипа на здравния министър Кирил Ананиев, предизвикаха остра реакция на Националното сдружение на частните болници и Министерство на здравеопазването. От сдружението нарекоха думите му „откровени лъжи“, а поведението му „не следва да бъде толерирано повече“.


Преди дни д-р Дечев заяви пред Дарик радио, че екипът на здраввния министър Ананиев, както и на предшественика му д-р Петър Москов, са подготвили и приели закон с лобистки текстове, които забраняват на Здравната каса да иска финансови показатели от частните болници, докато държавните и общинските отчитат как са похарчили парите си. Промените в закона, атакувани от д-р Дечев, са обнародвани на 15 април 2016 г., когато здравен министър е д-р Петър Москов. Д-р Дечев обясни, че за разлика от държавните и общински болници, частните не са длъжни да дават отчети как са похарчили парите си.


А разликата в цените, по които се плаща едно и също лекарство в частни и държавни болници, идвала и от това, че частните болници са извадени от „задължителните обществени поръчки, които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс“. „Това доведе до огромни девиации. Примерно - едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лева, а когато се отчита от частна болница, го заплаща на 1050 лв. Разликата е седем пъти. Защо ви ги казвам тези неща? Защото всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче - един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме“, допълни още д-р Дечев.Вчера за БНТ от Здравното министерство съобщиха, че има механизъм за изискване на отчети от всички болници, които имат договори с касата. Промяната била инициирана от министерството. От БСП пък поискаха от прокуратурата да влезе и в Здравното министерство. Левицата сезира държавното обвинение за източване на Здравната каса, провокирана от думите на управителя на касата д-р Дечо Дечев.


В позицията си от Националното сдружение на частните болници казват, че: „Не отговаря на истината, че НЗОК заплаща на Частните болници лекарства на цени различни от тези, които се реимбурсират държавните и общински болници. Това е така, защото, както е известно за всички, и особено следва да я известно на д-р Дечев, Касата заплаща по позитивен лекарствен списък.


Принципът на реимбурсация е – да се заплати съответното лекарство по цената, на която е закупено от доставчика на лекарства, но не по-висока от цената, определена в позитивния лекарствен списък. Ето защо е невъзможно да се стигне до каквито и да било „девиации“, както твърди д-р Дечев“.


По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, от Сдружението припомнят, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 26 февруари 2014 г., с което се задължават всички страни-членки до април 2016 г. да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС. „Като член на Европейския съюз България е длъжна да изпълнява директивите на Европейската комисия. За нас това изказване е политически ПР на гърба на Частните болници.


За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, и не е ясно кой и защо има интерес от това, да се настройват пациентите и самата гилдия с клевети и манипулация“, категорични са от Сдружението.


В края на интервюто си пред Дарик радио д-р Дечев обяви и своето оттегляне от поста на управител на НЗОК на 12 март. Пред Нова телевизия д-р Дечо Дечев обясни, че договорът му изтича тогава, защото довършва мандата на предшественика си – проф. Камен Плочев, който подаде оставка след скандал за дългове на Здравната каса към чужди болници.


Засега думите му, че с обещаните 50 млн. лева от бюджета за заплати на протестиращите медицински сестри отново „каруцата беше поставена пред коня“ и че липсва унисон в работата на Касата и министерството, остават без коментар. Д-р Дечо Дечев бе опустошителен и в констатациите си, че НЗОК като институция има нужда от „основен ремонт“, защото по думите му не е адекватна на промените, настъпили в последните 20 години. Според него е нужна пълна ревизия на броя на болниците, а за най-големия провал на екипа на министър Ананиев той определи отложения старт на националната информационна система, както и внедряването на електронната борса за лекарствата.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала