Български лекарски съюз (БЛС) възрази остро срещу някои твърдения, които бяха чути по време на срещата на протестиращите медицински сестри и премиера Бойко Борисов. Според съсловната организация думите, че „парите за здраве отиват в джобовете на лекарите“, задълбочават конфликтите в здравеопазването и създават допълнително напрежение.


Безпокойството на Лекарския съюз е породено от факта, че специалисти, с които работят ежедневно в екип, индиректно са застанали срещу тях. „Съзнателно или не, се насади внушението, че лекарите са “лоши хора с големи заплати”. Внушение, внасящо допълнително напрежение в съсловието, задълбочаващо конфликта и противопоставянето между работещите в сектора. Създаде се ситуация, от която не печели никой, нито специалистите по здравни грижи, нито лекарите, най-малко пациентите. Ситуация, в която има само губещи.


Остро възразяваме срещу направените внушения, че „парите за здраве отиват в джобовете на лекарите“. Същите тези лекари, които застават с имената си и във всеки един момент могат да бъдат подведени под съдебна отговорност“, пишат в позицията си от Български лекарски съюз.Според тях цитираните по време на разговорите петцифрени лекарски заплати са единици. „Нещо повече – немалка част от специалистите по здравни грижи у нас получават по-високо възнаграждение от исканото от тях (две минимални работни заплати)“, допълват от съюза и припомнят, че заплатите на лекарите и специалистите по здравни грижи у нас зависят от приходите на болницата от клинични пътеки, т.е. от лекуваните в даденото лечебно заведение пациенти.


В позицията си Лекарския съюз подчертава, че са успели да извоюват в Националния рамков договор 2020-2022 да има осезаемо повишение на цените на клиничните пътеки - единствен за момента законен начин за повишаване на приходите на лечебните заведения и респективно - приходите на работещите в тях.


„За първи път БЛС извоюва да се запише минимален процент от приходите на лечебното заведение, които да са гарантирани за заплати на лекарите и специалистите по здравни грижи. Като страна в преговорите по Националният рамков договор Съсловната организация покани и за първи път ръководството на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) да присъства на преговорите“, е записано още в позицията им.


В коментар по темата пред БНТ синдикатът на медицинските сестри Мая Илиева заяви: „Нашата съсловна организация е поканена за първи път, а защо за първи път и наистина защо лекарите трябва да договарят нашите проценти и заплати - това също е въпрос“.


На срещата с премиера специалистите по здравни грижи поискаха колективният трудов договор да стане задължителен за работодателите. Според здравния министър, обаче, това е излишна мярка, щом като заплатите са отразени в Рамковия договор. „Колективният трудов договор договаря трудовите права на работещите и те нямат общо с Националния рамков договор. Така че Колективният трудов договор за нас би трябвало да е също вариант, там ще можем да договаряме също заплати, отпуски, извънреден труд“, допълни Илиева.