Сериозен наплив от англичани, италианци и французи с желание да учат медицина у нас отчитат от Медицинския университет в София. Това коментира пред „Труд“ акад. Ваньо Митев, ректор на учебното заведение и председател на Съвета на ректорите в България, по повод откриването на новата учебна година вчера в най-престижното висше медицинско училище в България.

 

Докато предишни години ВУЗ-ът е имал едва по няколко кандидати от Великобритания, тази година те са стотици. Същото е и с италианците и французите, посочва акад. Митев.


 

По думите му в Англия популяризирането на столичния медицински университет било направено през август в посолството ни в Лондон, като за представянето на вуза дошли толкова англичани, че сградата му не могла да ги побере и имало чакащи да влязат дори на улицата. Тогава само за ден били записани 55 британци, пожелали да получат лекарска диплома в София.

 

По държавна поръчка в учебното заведение в специалността медицина през тази година са приети 180 студенти, 140 в стоматология и 120 фармация. 2500 са студентите от чужбина от 62 държави, които плащат годишна такса от 8000 евро.

NEWS_MORE_BOX

 

По тази причина в Медицинския и Фармацевтичния факултети половината от студентите са чужденци.

 

„Радостното е, че вече има преструктуриране на чуждестранните студени и по-голяма част от тях са от Европейския съюз, а това автоматично рефлектира върху качеството на обучение. Англичаните, италианците (те са над 200) и французите са много по-подготвени в сравнение с колегите им от страните извън ЕС, например Турция“, обяснява акад. Митев.

 

Медицинският университет в София разполага с общежития с 3500 легла, разположени в 6 блока в Студентския град и един в „Лозенец“. Половината от тях бяха напълно ремонтирани и обзаведени с нови мебели за старта на учебната година, а останалите ще са в същия вид догодина.

 

Наемите не са вдигани от 8 години, като всички подобрения са за сметка на ръководството на ВУЗ-а.