Нападателят на медицинската сестра от спешното отделение на болницата в Перник ще бъде съден при ускорена процедура. Това стана ясно след като министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев получи уверение.

 

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.


 

Д-р Меджидиев посети пернишката многопрофилна болница „Рахила Ангелова“, като повод за посещението беше инцидентът, при който пациент на спешното отделение на областната болница нападна медицинска сестра, докато тя му оказва медицинска помощ.

 

Медицинската сестра се възстановява, но е с тежка психична травма. Районната прокуратура в Перник задържа и обвини 32-годишен мъж за нападението. Досъдебното производство е образувано след получен сигнал.

 

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъди арогантността на младия мъж, който в нетрезво състояние е проявил вербална и физическа агресия срещу медицинска сестра. 

 

“За съжаление това е поредният случай на пострадал от агресия медицински специалист, докато изпълнява своя човешки и професионален дълг. Опитната медицинска сестра работи повече от 20 години в Спешното отделение на Пернишката болница. Колегите ѝ споделят, че тя е изключително етична, търпелива и много добра в своята професия. След побоя, който ѝ нанася пияният пациент, медицинската сестра е приета в Неврологичното отделение на болницата с множество травми по тялото и комоцио. Тя се намира и в емоционален шок”, споделят от БАПЗГ. 

 

Припомняме, че на имейл адрес blsus@blsbg.com и на горещата телефонна линия 02/ 9 07 07 07, лекарите, станали жертва на агресия, могат да докладват незабавно, а сигналите им веднага ще се изпращат от Прокуратурата на Република България. 

 

На фона на задълбочаващия се проблем с агресията над лекари Българският лекарски съюз възобнови Национална кампания “#ПребориГнева”. Тя е предназначена за борба с вербалната и физическата агресия над медици. 

На телефонен номер 0898483597 или на имейл адрес pr@blsbg.com лечебните заведения, които желаят да се включат, могат да го направят. 

 

 По инициативата общо двайсет и трима лекари, фелдшери и медицински специалисти вече започнаха безплатен двудневен курс, включващ теоретични и практически модули, за справяне с агресивни пациенти.  

 

Началото на кампанията “#ПребориГнева” бе поставено в Самоков, където медицинските екипи често стават жертви на вербална и физическа агресия