Около 71% от българите на възраст между 20 и 45 години посещават офталмолог само при появата на проблем. Едва 18% са хората в активна възраст, които смятат профилактиката за важна и се преглеждат веднъж годишно. Данните от мащабно проучване сред българските пациенти представи д-р Иво Боршуков, офталмолог, Член на Европейската и Американската Академия по Офталмология.


Около 1/3 от анкетираните предпазват очите си, носейки качествени слънчеви очила със защитни филтри. Един на четирима ползва очила за работа с компютър или диоптрични очила с филтри за защита от екранни лъчения. 9% накапват изкуствени сълзи. 


Други интересни моменти в изследването на агенция „Маркет линкс“ от юли 2018 г. са, че всеки пети българин прекарва между 4 и 6 часа пред телефон или компютър, а всеки четвърти българин прекарва поне по 2 часа дневно. Най-много време се застояваме пред дигиталните устройства в почивните дни. 37% посвещават 4 часа от времето си през уикенда в тази дейност, а 27% - около 8 часа. „Човек не е устроен да прекарва толкова време пред екрана. Препоръката ми като офталмолог е на всеки 15 минути да отмествате поглед от монитора, а на всеки час да се разтъпчете“, посъветва д-р Иво Боршуков.Според него няма категорични доказателства, че синият екран е вреден, но последните американски проучвания сочат, че повече от два часа на ден пред монитора не е препоръчително за децата. „В съвременния свят не можем да избегнем електронните устройства, но децата трябва да се научат как да работят с тях по правилния начин“, допълни д-р Боршуков. 


Почти една трета от анкетираните (29%)  споделят, че имат проблеми със зрението, като най-честите оплаквания са свързани с късогледство (56%), астигматизъм (41%) и далекогледство (21%), познати като грешки в оптиката на окото. Възможността за премахване на диоптрите чрез най-съвременния метод - лазерна корекция, е популярно сред българското население. 27% са се интересували от нея и са търсили информация, а 78 на сто са чували за този метод за сваляне на очилата или лещите, независимо дали имат или не проблем със зрението.