Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и на образованието и науката Николай Денков внасят проект, който постановява правителството да осигури 13 милиона лева за закупуването на безплатни “щадящи” тестове за Covid-19 за най-малките ученици. 

 

Тестовете ще се провеждат на база на отделена слюнка отстрана на детето. Основната идея е връщането на присъствената форма на обучение. Това стана ясно на извънредна среща между д-р Кацаров,  проф. Николай Денков и представители на Национална мрежа за децата.


 

Министърът уточни, че парите ще стигнат за осигуряването на тестове за поне месец напред. Предпоставката за промяна в противоепидемичните мерки се основава на изискването за безопасна среда в училищата.

 

Към момента такива мерки са приложени на всички други места с висок епидемичен риск. В случая безопасната среда означава присъстващите на дадено място да са ваксинирани, преболедували Covid-19 или разполагащи с отрицателен антигенен тест. 

 

Децата ще се тестват два пъти седмично - в понеделник и в четвъртък преди първия час. Ако някой ученик се окаже позитивен, ще бъде връщан още на входа на училище. 

 

Така няма да не се налага карантинирането на цяла паралелка и ще се предоврати заразяването на други деца, учители и обслужващ персонал. Ако учителите не разполагат със “зелен сертификат” за преболедувал или ваксиниран, също ще могат да се възползват от тестовете.

 

Желанието на властите е децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, че тестовете ще бъдат осигурени дотогава. Възможно е учебният процес да се възстанови и по-късно следващата седмица.

 

Ако масовото тестване на входа на училищата даде оптимални резултати, се предвижда и поетапно връщане на по-големите ученици. 

 

Министърът на образованието проф. Николай Денков подчерта, че не Министерствата затварят училищата, а рискът от заболяване на децата. 

 

Той показа графика на общата заболеваемост в страната през последния един месец и графика на положително регистрираните ученици от 0 до 19-годишна възраст. 

 

Около 15 септември в страната е имало плато, което е било средно под 100 деца дневно, докато в началото на миналата седмица те са били над 500. 


В момента са на лице 4 области в страна, които са с над 1000 на 100 000 заболели. Това означава, че на всеки 100 човека има поне 1, който е заболял около нас. 


Министърът призова за подкрепа от страна на родителите и учителите, за да проработи новия подход. Предложението за щадящи тестове два пъти седмично се обсъжда от няколко месеца, но все още има родители, които се противопоставят.

 

Пламена Николова от Националната мрежа за децата напомни, че ако родители са против масовото тестване, те имат право да откажат тест за детето си и да го задържат вкъщи на онлайн обучение.

 

От неправителствената организация обявиха, че приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа.


От Мрежата се надяват и двете Министерства да са последователни и категорични в налагането на мерките за безопасност. Те се надяват тази мярка да работи с все по-голям обхват сред учениците и в по-горни класове.

 

Призоваха информацията разпространявана в медиите да е изключително ясна и точна, за да не се създава объркване сред родителите.

 

От организацията са предложили този подход още преди началото на учебната година. Целта е да се избегне карантинирането на цели паралелки и децата да могат да посещават училище дори, ако епидемичната обстановка се влоши още повече и се наложи други сектори да затворят.