57 доброволци от онкологичния център в Бургас, които са участвали в борбата с пандемията, получиха грамоти от кмета на града Димитър Николов и ръководството на болницата.

 

Комплексният онкологичен център в Бургас бе първата болница в града, която разкри свое Ковид отделение по време на втората вълна от епидемията, когато в Бургас леглата не достигаха, предава Bulgaria ON AIR.


 

От началото на февруари заради спада в заболеваемостта от Ковид то е закрито, но при нова вълна от коронавирус има готовност да заработи отново в рамките на 48 часа.

 

Дейността на Ковид отделението в онкологичния център в Бургас е била организирана буквално за 2 дни, когато леглата за заразените от коронавирус не стигат.

 

За три месеца през него са преминали 224 пациенти, а за тях са се грижили доброволците – онколози, студенти и специализанти.

 

Лицата на доброволците, включили се в дейността на Ковид отделението, се видяха за първи път при тяхното награждаване заради защитното облекло, което са носили по време на своите смени.

 

„Имаме план за надграждане на Комплексния онкологичен център, който ще стартира още тази година. Ще изградим нов, оборудван със съвременна апаратура хирургичен корпус с база за обучение на студенти от Медицинския факултет в Бургас“, посочи след церемонията по награждаването кметът на Бургас.

 

Младият специализант д-р Иван Казмуков, който е давал 12-часови дежурства, признава, че е имало страх заради непредсказуемостта на вируса.

 

"Не съм се срещал с моите родители в целия период, в който работих в Ковид сектора и точно по Коледа и Нова година прекарах инфекцията", разказва д-р Казмуков.

 

Специализантите д-р Стоянова и д-р Брънков също без колебание са решили да дават дежурства в Ковид сектора.

 

От 1 февруари секторът е спрял да работи, но бургаската онкология има готовност, при трета вълна, отново да преструктурира дейността си. Данните за града показват, че заболеваемостта расте.

 

"Ние бяхме на 115 на 100 000, в момента сме на 190 случая на 100 000 за две седмици и това определено не е добре като картинка и не е добро като прогноза, когато човек гледа графиката", посочи директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

 

Вижте повече за награждаването на доброволците в репортажа на Bulgaria ON AIR.