16-тият военномедицински екип се завърна у нас от мисия в Мали. Медицинските специалисти получиха награди от името на министъра на отбраната и от командващия Съвместното командване на силите.


Военномедицинският екип бе посрещнат от началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, който ги поздрави и им благодари за поредната успешна мисия.

 


Ротацията идва седмица, след като техни колеги  от ВМА заминаха, за да подсигурят Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. 

 

Българские специалисти имат задачата да се грижат за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

Българските лекари под пагон участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Завърналият се екип също се прибира с отлична оценка от командния състав по отношение на изпълнените задачи.

 

Освен в горещите точки на света, военните лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време. Това се случва при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.

NEWS_MORE_BOX


Междувременно, началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА - проф. Никола Владов, се включи в инициативата на Асоциацията на студентите-медици в България – София и медицински факултет на МУ-София – „Лекари за пример”. Нейната основна цел е да представи на студентите-медици възможността да останат и да се развиват в България чрез примера на онези лекари, които през кариерата си непрестанно работят за развитието на медицината и здравеопазването в България и са се утвърдили като специалисти не само в България, но и в чужбина.

 

„Да, ние ходихме да се обучаваме в чужбина, но когато дойде моментът, се справихме сами, без чужда намеса. За разлика от Румъния, например, където първите няколко трансплантации бяха направени с помощта на чуждестранни екипи”, каза той и посъветва студентите да не спират да учат.