Неизплатената надлимитна дейност на болниците да бъде поета от бюджетния излишък и това да се превърне в приоритет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г. За това ще настояват от Български лекарски съюз (БЛС), както и за повишаването на още клинични пътеки догодина, заяви председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров пред БНР.


“Наличието на надлимитна дейност ни кара на първо място, да искаме да бъде разплатена част от нея, а с увеличението на бюджета на НЗОК следващата година - да преговаряме и за повишение на цените в останалите специалности, в които сега нямаме завишение“, коментира д-р Маджаров.


„Повишаването на част от клиничните пътеки с до 30% се случва за първи път по средата на годината. Разбира се, желанието на всички нас е да има лекари и пациенти по здравни грижи, които са удовлетворени от работата си, от самото заплащане. По този начин и пациентите ще получат по-добра грижа и ще имат по-добър достъп до лечебните заведения“, категоричен е председателя на Съюза.Маджаров подчерта, че повишението на цени не може да доведе автоматично до по-високи приходи в дадена болница, ако по принцип няма желаещи да се лекуват в нея. Защото пари ще се получават само, ако има пациенти - ако те изберат да посетят въпросното лечебно заведение. „От лекарския съюз не разглеждаме болниците по тяхната собственост или по местоположението, в което се намират. При всички положения се съобразихме с това какъв е профилът на пациентите, които посещават тези лечебни заведения. Наистина до голяма степен пациентите в тези лечебни заведения са първо и второ ниво педиатрия, защото това са масовите заболявания при децата“, обясни още д-р Маджаров.


Той припомни, че увеличението с 10% е само на някои клинични пътеки, докато на педиатричните е с 20% и с 30%. „За първи път тази година записахме в рамковия договор, че ще проследим какво се случва с разходите на болниците към 30 август и ако има икономии, те трябва да се разпределят със съвместно решение между Лекарския съюз и Надзорния съвет. Ако има икономии може да има ново увеличение на клиничните пътеки от септември нататък“, добави д-р Иван Маджаров.