17 ноември е Световният ден за борба с ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест, често наричана „болестта на пушачите“. 
 
 
ХОББ е сред най-разпространените хронични заболявания при пушачи над 45-годишна възраст. Въпреки това заболяването остава неразпознато и често началните му симптоми се подценяват и пренебрегват дълго, обяснявани с тютюнопушенето и възрастовите промени.
 
 
По данни на Световната здравна организация около 10% от световното население е засегнато от заболяването. От 200 000 до 300 000 са фаталните случаи на година в Европа в резултат на ХОББ. 
 
 
В България се предполага, че страдащите от заболяването са над половин милион души
 
 
Тенденциите са към увеличаване на честотата на хронична обструктивна белодробна болест. До 2020 г. се очаква ХОББ да бъде на трето място сред най-честите причини за смъртност и петата по значимост след исхемичната болест на сърцето, депресивните състояния, транспортните катастрофи и мозъчно-съдовите заболявания, ако не се предприемат мерки за ограничаване на рисковите фактори и широко прилагане на навременно лечение. 
 
 
Неправилно поставената диагноза, липсата на такава или подценяването на симптомите водят до задълбочаване на заболяването и до инвалидизация, алармират специалисти.
 
 
Основни симптоми на ХОББ са: 
  • хронична кашлица с отделяне на храчки; 
  • недостиг на въздух и задух; 
  • умора и отпадналост при извършване на елементарни физически упражнения; 
  • чести белодробни инфекции. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Други причини, освен тютюнопушенето, за появата на ХОББ са продължително излагане и вдишване на прахови и химически замърсители; замърсеният атмосферен въздух; ниският прием на антиоксиданти чрез храните; възраст и пол. 
 
 
ХОББ е предотвратимо и лечимо заболяване. Въпреки че засегнатите от него не могат да бъдат напълно излекувани, поставянето на ранна диагноза и провеждането на съвременно лечение могат съществено да повлияят хода на заболяването, като повишават качеството на живот на болния, намалят задуха и ускорената загуба на белодробна функция, усложненията и необходимостта от болничен престой.