Над 80% от българите се доверяват на ваксините и смятат, че те са основният шит на модерното общество срещу заразни и опасни заболявания. Актуалните данни са от проучване за нагласите към ваксините на „Института по обща медицина“, „Поликлиника България“ и „Първа детска консултативна клиника“. То е проведено сред 730 мъже и жени от София и по-големите градове в България и е част от национална инициатива под надслов „Защити хората, които обичаш“ - (zavaksinite.bg).


80,3% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си (против туберколоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др.), като от тях 67,7% са били подсетени от личния лекар, а 32,2% сами следят имунизационния календар. 7% все още не са поставили всички ваксини, но планират да го направят. 11,2% обаче не възнамеряват да ваксинират децата си.


Авторите на проучването припомнят, че отказът от ваксини създава сериозни предпоставки за поява или разрастване на епидемии. От януари до ноември 2019 г. Националният център по заразни и паразитни болести у нас регистрира над 1000 случая на морбили. За първите 4 седмици на 2020 г. има 59 нови случая - за сравнение, през цялата 2018 г. те са били едва 13.


 

Право или задължение

52,2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото считат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17,7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9,6% водещият мотив е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище. Ваксините са задължително условие за постъпване в детска градина или училище в Италия, Франция и Австрия например, коментират още от Института. Неотдавна и Германия прие закон, с който направи ваксината против морбили задължителна за детска градина. 


Почти всеки втори, участвал в проучването (48,6%), е на мнение, че ваксината се прави, когато детето, семейството му и хората, които се грижат за него, са здрави. 45,3% смятат, че една ваксина може да се отложи само от лекар. При някои противопоказания поставянето на ваксини на бебета и деца наистина може да бъде отложено, поясняват от Института. До 3 месеца това става по преценка на личния лекар, а след това – на комисия, която разглежда всеки случай индивидуално.

 

Колективна отговорност

Най-голям процент от анкетираните (39%) смятат, че и родители, и лични лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. 37,4% са на мнение, че на наказания подлежат най-вече родителите. На въпроса "Трябва ли държавата да налага по-стриктен контрол при задължителните ваксини?" 48,4% отговарят с „Да“, 23,4% – с „Не мога да преценя“ и 28,2% – с „Не“. Световната тенденция е да се увеличава броят на задължителните и препоръчителни ваксини, както и налагането на финансови глоби за нарушителите.


По данни на ЕС всяка година имунизацията в света предпазва 2,7 милиона души от заразяване с морбили, 2 милиона - от заразяване с тетанус при новородените и 1 милион – с коклюш. СЗО обяви отказът от ваксиниране за една от 10-те най-големи опасности за здравето на човека през XXI век.