Над 70 000 души годишно умират от сърдечносъдови заболявания в България. В 60% от случаите това се дължи на внезапна сърдечна смърт (ВСС) – внезапно спиране на сърцето, при което смъртта настъпва в рамките на 1 час. Това заяви доц. Ивайло Кожухаров, завеждащ сектор Електрокардиостимулация в Националната кардиологична болест. Той взе участие в конференция, организирана от Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България

 

Около 3 млн. годишно са случаите на внезапна сърдечна смърт в световен мащаб, като само 1% от тях оживяват. По този показател ВСС е по-смъртоносна от рак на гърдата, рак на белия дроб, инсулт и СПИН взети заедно, обясни доц. Кожухаров. 


 

Голяма част от пациентите могат да бъдат спасени, ако им бъде поставен навреме имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ИКД). Той разпознава нарушенията в ритъма на сърцето и подава сърдечни импулси при необходимост. У нас осем болници разполагат със специалисти, които са обучени да поставят тези импланти. Това са УМБАЛ „Св. Анна“ (София), УМБАЛ „Св. Екатерина“ (София), УМБАЛ „Софиямед“ (София), Аджибадем Сити Клиник (София), УМБАЛ „Св. Марина“ (Варна), УМБАЛ „Тракия“ (Ст. Загора).

 

България е единствената държава в Европа, в която поставянето на имплантируем кардиовертер дефибрилатор не се поема на 100% от здравно-осигурителната система, каза д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България. „Има два типа пациенти, при които е много важно да се поставят имплантируем кардиовертер дефибрилатор – при такива които вече са имали някакви ритъмни нарушения, т.е. образно казано вече са „умирали“. Това е така наречената вторична профилактика, която засяга най-рисковите пациенти, чийто брой е по-малък. Другата, по-голяма група, са пациентите, които не са имали ритъмно нарушения до сега, но имат сериозни рискови фактори като например прекаран миокарден инфаркт, който сериозно уврежда лявата камара на сърцето. При тях говорим за така наречената първична профилактика“, продължи той. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

„Общото между ВСС и пътно-транспортните произшествия е, че това са двете неща, които отнемат най-много животи на млади хора в България. Ако здравата логика изисква всеки да кара кола с въздушна възглавница, въпросът с поставянето на имплантируем кардиовертер дефибрилатор е много сходен. Той е нещо като въздушната възглавница за пациентите, които са заплашени от ВСС“, обясни от своя страна доц. Васил Велчев, завеждащ сектор Електрокардиостимулация в УМБАЛ „Св. Анна“. Той посочи, че в момента пациентите трябва да си доплащат за скъпо струващите устройства. 

 

В момента Националната здравноосигурителна каса поема само 6 000 лв. от стойността на имплантируем кардиовертер дефибрилатор, чиято цена варира между 10 000 и 14 000 лв.