Над 7 са генетичните линии на новия коронавирус, които циркулират в света. В България най-разпространена е линията, която е основна и за Европа и САЩ. „Наблюдават се още 3 генетични линии, една от тях е първоначалната от Ухан“, заяви в Сутрешния блок на БНТ доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория по антимикробна резистентност.


Вирусологът доц. Ивайло Алексиев също коментиратемата в студиото и обясни, че има хипотеза, според която в момента вирусът се предава по-лесно. Той цитира изследване според което някои щамове изграждат имунитет, но други - не. Въпреки това доц. Алексиев не очаква циркулацията на различни мутации на коронавируса всяка следваща година.


В същото време положителните проби невинаги значат новозаразени, припомни пред Bulgaria ON AIR и вирусулогът и директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. „Когато кажем брой изследвания, тези изследвания не се правят само за откриване на новозарени болни, те се правят и за проследяване на заболяванията. Един болен престава да е болен, ако има два отрицателни PCR резултата. Едва тогава подобен човек може да бъде освободен от карантина или да бъде изписан, ако е бил в болницата“, каза проф. Кантарджиев.А за да бъде един тестван регистриран като новозаразен има няколко условия. „Първо - новозаразеният да има положителен PCR резултат, и второ - лекар, който трябва да е открил, че има някаква епидемична връзка или някакви прояви на заболяването“, категоричен е вирусологът.


По думите на проф. Кантарджиев според логиката на всеки вирус, предаден от животните на хората, е той да се разпространява по-лесно, но да преминава по-леко. „Засега категорични данни имаме, че е мутирал и заразява по-лесно“, коментира той. А големия брой нови случаи на коронавирус у нас той обясни като резултат от по-ранното отпускане на мерките и неспазването им от страна на гражданите.