Общо 63 558 бебета са се родили у нас през изминалата година, показва регистърът на ражданията към Министерството на здравеопазването.

Най-много от тях – 4133, са родени в столичната Университетска болница "Майчин дом". Най-старата АГ болница в страната неизменно е на първо място по броя на ражданията в страната и трайно е над 4000.

 

Това стана ясно по време на тържество в лечебното заведение по случай Деня на родилната помощ.


 

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков поздрави акушерите и гинеколозите по повод празника и им благодари за усърдието, което полагат всеки работен ден.

 

„Въпреки трудностите, виждам във вашите очи хора, които на първо място слагат професионализма и отношението към майчиното и детско здравеопазване.

NEWS_MORE_BOX

 

Пожелавам ви да бъдете живи и здрави и нека Бог позлатява ръцете Ви всеки ден", заяви д-р Ваньо Шарков.


За седма поредна година бе спазена традицията „Златни ръце”.

 

На този ден професионалистите в родилната помощ правят равносметка, а пациентите им изказват своята благодарят и признание за проявените грижи и всеотдайност. Когато обаче това признание идва от колегите, тази чест е още по-голяма.

Тази година носителите на престижното звание станаха проф. Асен Николов, Проф. Боряна Слънчева и главната акушерка Борислава Жекова.

 

Справка на Puls.bg показва, че през 2014 г. в Първа акушеро-гинекологична болница „Св. София“ са се родили близо 2850 бебета.

 

Други 2170 са проплакали за първи в САГБАЛ “Шейново”.