Ново проучване, посветено на COVID-19 у нас, сочи, че 69% от пълнолетните българи в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса. Преди месец – непосредствено преди ръста на заразените и началото на извънредните мерки – този дял беше сходен и леко по-нисък: 62%.


Сега 27% не се боят от вируса, при 38% в средата на март. „Очевидно, преди месец обществото още не е осъзнавало възможните размери на заплахата“, е коментарът на авторите на социологическото проучване от „Галъп интернешънъл“. Независимият им експресен сондаж е проведен на 6 и 7 април сред 901 пълнолетни български граждани. Ползвана е специална панелна методика, която да осигури максимална представителност на данните – в комбинация на телефонно и sms-изследване.


В същото време обаче 55% у нас днес смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена. 41% пък не мислят така, останалите се колебаят. Преди въвеждането на извънредното положение обаче онези, които намираха заплахата за преувеличена бяха много повече от сега – 72%, а на противоположното мнение бяха 27%. Оказва се, че преди разрастването на заразата у нас повече хора са я подценявали. Все пак и днес, в разгара на заразата, по-голям дял остават онези, които я намират за преувеличена.Данните показват още, че 57% от българите смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят. 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество. 31% обаче смятат, че в утрешния свят ще има повече конфронтация. Надеждата все пак надделява.


78% от изследваните заявяват, че са готови дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива. Точно преди извънредните мерки съотношението беше 83% срещу 16%.


Статистиката сочи, че както преди месец, така и сега действията на правителството срещу вируса продължават да получават висока оценка. Продължава обаче да расте и тревогата за работните места. Общо 77% приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса. 22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение.