В голямата си част българите приемат и подкрепят извънредното положение. Това показват резултатите от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен сред 1000 пълнолетни българи между 20 и 23 март.


На въпроса как оценяват мерките на властта срещу епидемията, 66% от запитаните казват, че са достатъчни, 17% твърдят, че са прекалени, а 15% смятат, че са недостатъчни. В същото време проучването отчита прилив на доверие към управлението – 74% одобрение, срещу 22% неодобрение. Позитивно е отношението и към действията на Министерството на здравеопазването - 83 % от изследваните подкрепят направеното.


Много високи нива на одобрение получават съсловието на лекарите (+91%) и на учителите (+87%). По отношение на отделните личности, ангажирани с проблема с коронавируса, доверието към проф. д-р Мутафчийски е 89%, а към премиера Борисов – 73%.Според проучването реакциите на хората на самата епидемия се разбиват в три групи - паническа (22%), тревожна (64%) и спокойна (12%). Повече от една пета от българите искрено смятат, че настоящата епидемия е едно от най-страшните неща, сполитали човечеството. „Това преувеличение е свързано пряко с факта, че над една трета от българите смятат за реална опасността да умрат от коронавирус. Тази паническа нагласа сама по себе си е опасна. Главно, защото адресира към властите очакване и изискване за свръхрепресивни панически мери. Цели 37% признават, че лично те изпитват страх от вируса“, уточняват от „Галъп“.


Все пак две трети от населението са в плен не на паника, а на по-силно или по-слабо изразена тревога. Тя изкуствено се подсилва от ширещата се представа, че епидемията е смъртоносна не само за възрастните и хронично болните, но и за младите и децата (45%).


Твърде голяма част от българите (64%) са на мнение, че коронавирусът не е естествен, а е лабораторно създаден. И пак приблизително толкова (66%) смятат, че в най-скоро време човечеството ще има лекарство против вируса.


В същото време анкетираните твърдят, че по-често мият ръцете си. 80% ползват дезинфектанти, 90% са ограничили личните си гостувания, а 5% се борят с епидемията с предпазни маски. Хората масово не само приемат, но и одобряват ограничителните мерки на правителството. Между 88%  и  94% одобряват забраната на всички публични събирания, затварянето на границите за чужденци, забраната българите да пътуват в чужбина.