Столична община е инвестирала 55 млн. лева в общинските болници и поликлиники през последните четири години. Това стана ясно при представянето на обновеното отделение по физиотерапия на 14 ДКЦ в София.


„Инвестирахме около 400 000 лв. във физиотерапии в общо три поликлиники и една Общинска болница, но тук наистина е моделът, който видяхме за качествена физиотерапия. Изключително важен е мениджмънтът, доброто управление на тези поликлиники, защото освен нашите над 160 000 лева, които сме инвестирали, тук, в 14-то ДКЦ, в физиотерапията те са инвестирали още толкова собствени средства“, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНР.


По време на събитието стана ясно, че са реновирани битовите части и е закупена техника – 12 нови апарата за прецизно раздвижване на стави и лечение на остра и хронична болка. С новите придобивки отселението на 14-то ДКЦ вече разполага с една от най-модерните бази сред общинските болници, покриваща проблеми от възпалителни състояния на носоглътката, през неврологични заболявания и труднозарастващи рани. Според изнесените данни два пъти се е увеличил броят на пациентите в отделението, а сред тях е и националният отбор по художествена гимнастика.„При нас идват пациенти за профилактика или в много начален стадий на някакво заболяване, но идват и много тежки пациенти и ние обслужваме пациенти в инвалидни колички, които изобщо нямат възможност за движение. Разполагаме с апарати за раздвижване на раменна става, лакътна става, гривнена става, пръсти, тазобедренна, колянна и глезенна става. Другата апаратура, която е закупена, е за ударно-вълнова терапия, предназначена за лечение на остра и хронична болка. Този апарат е от ново поколение и работи на принципа на високочестотни ударни вълни, смята се, че може да замести някои инвазивни процедури“, допълни и началникът на отделението по физиотерапия д-р Юлия Илиева.


На разположение на пациентите е още високоенергиен лазер, който позволява навлизането на различна дълбочина в различни тъкани. От есента в 14-то ДКЦ ще стартира и проект за консултиране на пациенти с тежки гръбначни изкривявания от водещ специалист, с практика в Германия.